Ugrás a tartalomra
MTI/Veres Nándor

Zarándokok nélkül zajlott a csíksomlyói szentmise

2020-05-30
15:48
2020-05-31
09:04
Forrás
Pannon RTV
Ma van pünkösd szombatja. Az ünnepi szentmisét a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom-oltárnál Csíksomlyón idén is megtartották. Ezúttal tömeges zarándoklat nélkül.

Az évek óta hatalmas tömegeket vonzó csíksomlyói pünkösdszombati búcsú az idén a koronavírus miatt nem tudott tömeges zarándoklatot fogadni. A szervezők ezúttal arra kérték a híveket, hogy szívük zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba.

A járványellenes intézkedések értelmében idén zarándokok nélkül, a kegytemplomban tartották meg a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói búcsút.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek szerint a csíksomlyói zarándoklat benne van a lelkekben: „A technika összekapcsol bennünket, milliók lehetünk együtt, de ennél sokkal szorosabban kapcsol minket össze égi édesanyánk, a boldogságos Szűz Mária iránti szeretetünk és hozzá való gyermeki ragaszkodásunk. Szeretetünk kifejezésének mikéntjét ugyan befolyásolja a jelenlegi járvány, de őszinte ragaszkodásunkat nem tudja megfertőzni, nem tudja megszüntetni.”

Az érsek szerint a járvány sok mindent átértékelt bennünk, megtanított arra, hogy mi az, ami az igazán értékes, és mi az, ami maradandó. A járvány visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához - fogalmazott az egyházi vezető: „Ma délelőtt, amikor az autóban erre felé tartottam, egy üzenetet kaptam. Ez állt benne: vár minket a jó Mária. Olyan, mint amikor a vándormadár érzi, hogy útra kell indulnia. Benne van a génünkbe, és én itthon ülök. Kedves testvéreim honnan tudjátok, hogy ez rossz, a Jóisten soha nem akar rosszat népének, ami van, annak szabad lennie - mondja Mustó Péter magyar jezsuita atya. Ha Isten megenged valamit, amit én rosszként élek meg, rágódhatom rajta, emészthetem magam, kereshetek magyarázatokat, de a tényen nem tudok változtatni.”

A csíksomlyói kegytemplomból közvetített szentmisét több médiumon keresztül is követhették a hívek. A templom előtti téren mintegy 250-en gyűltek össze.

Csíksomlyó
zarándokok
pünkösdszombat
kegytemplom
Kovács Gergely
búcsú

Most

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.