Ugrás a tartalomra
MTI/Veres Nándor

Zarándokok nélkül zajlott a csíksomlyói szentmise

2020.05.30
15:48
2020.05.31
09:04
Forrás
Pannon RTV
Ma van pünkösd szombatja. Az ünnepi szentmisét a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom-oltárnál Csíksomlyón idén is megtartották. Ezúttal tömeges zarándoklat nélkül.

Az évek óta hatalmas tömegeket vonzó csíksomlyói pünkösdszombati búcsú az idén a koronavírus miatt nem tudott tömeges zarándoklatot fogadni. A szervezők ezúttal arra kérték a híveket, hogy szívük zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba.

MTI/Veres Nándor

A járványellenes intézkedések értelmében idén zarándokok nélkül, a kegytemplomban tartották meg a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói búcsút.

MTI/Veres Nándor

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek szerint a csíksomlyói zarándoklat benne van a lelkekben: „A technika összekapcsol bennünket, milliók lehetünk együtt, de ennél sokkal szorosabban kapcsol minket össze égi édesanyánk, a boldogságos Szűz Mária iránti szeretetünk és hozzá való gyermeki ragaszkodásunk. Szeretetünk kifejezésének mikéntjét ugyan befolyásolja a jelenlegi járvány, de őszinte ragaszkodásunkat nem tudja megfertőzni, nem tudja megszüntetni.”

MTI/Veres Nándor

Az érsek szerint a járvány sok mindent átértékelt bennünk, megtanított arra, hogy mi az, ami az igazán értékes, és mi az, ami maradandó. A járvány visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához - fogalmazott az egyházi vezető: „Ma délelőtt, amikor az autóban erre felé tartottam, egy üzenetet kaptam. Ez állt benne: vár minket a jó Mária. Olyan, mint amikor a vándormadár érzi, hogy útra kell indulnia. Benne van a génünkbe, és én itthon ülök. Kedves testvéreim honnan tudjátok, hogy ez rossz, a Jóisten soha nem akar rosszat népének, ami van, annak szabad lennie - mondja Mustó Péter magyar jezsuita atya. Ha Isten megenged valamit, amit én rosszként élek meg, rágódhatom rajta, emészthetem magam, kereshetek magyarázatokat, de a tényen nem tudok változtatni.”

MTI/Veres Nándor

A csíksomlyói kegytemplomból közvetített szentmisét több médiumon keresztül is követhették a hívek. A templom előtti téren mintegy 250-en gyűltek össze.

Csíksomlyó
zarándokok
pünkösdszombat
kegytemplom
Kovács Gergely
búcsú

Most

15:20, Frissítve: 15:32

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.