Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Zarándokokkal telt meg az óbecsei Árpád-házi Szent Margit-templom

2020-01-18
16:12
2020-01-18
17:53
Forrás
Pannon RTV
A plébánia Szent Margit nevét viseli, az ő tiszteletére tartottak búcsú napi szentmisét, amelyet az újmisés Horváth Ákos szolgáltatott. A zarándoklatot a Keresztény Értelmiségi Kör szervezte.

Harangszóval kezdődött a szentmise szombaton Óbecsén. Több település plébánosa is részt vett az eseményen. A délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör tagjai zarándoklat keretében vettek részt a szentmisén.

Szivity Mária, Szabadka: „Sokszor szoktunk járni búcsúkra is és vándorutakra is elmegyünk. Szeretem ezt a társaságot, megszoktuk, megismertük egymást és mindenhova elmegyünk.”

Szabó Károly, a szabadkai Keresztény Értelmiségi Kör elnöke szerint, az ilyen események azért fontosak, mert az út során találkoznak és tapasztalatot cserélnek a hívők: „Úgy éreztük, hogy el kell, hogy látogassunk ebbe a templomba és erre a búcsúra. Árpád-házi Szent Margitnak ez az egyetlen temploma ezen a vidéken, ebben a bácskai püspökségben, és mint magyar szentet úgy gondoltuk, hogy megünnepeljük és eljövünk a búcsúra.”

A szentmisét Horváth Ákos újmisés celebrálta. Beszédében köszöntötte a zarándokokat és megemlékezett Szent Margitról is.

Horváth Ákos, káplán, Magyarkanizsa: „Nagyon fontos minden egyházközség számára, hogy megünnepelje azt a szentet vagy azt a személyt, akinek a temploma a pártfogásába van adva. Ma ezt ünnepeltük itt, Árpád-házi Szent Margit napján. Fontos ez, mert közösség-összetartó ereje is van egy ilyen ünneplésnek, hiszen itt összegyűlnek az emberek és együtt adnak hálát azért, hogy van kihez fohászkodniuk, van kinek az égi pártfogását kérniük bajaikban vagy örömeikben.”

A zarándoklatoknak számos céljuk van. A vezeklés és a lelki megtisztulás mellett a közösségi lét megélése is fontos szempont a résztvevők számára.

Árpád-házi Szent Margit-templom
Keresztény Értelmiségi Kör
Óbecse

Most

16:49, Frissítve: 19:37

Sikeres a Mentorprogram Vajdaságban

A Mentorprogram hozadékairól Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár beszélt a Közügyeknek.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Fejműtét és császármetszés egyidőben

Fejműtétet és császármetszést hajtottak végre egyszerre egy 31 éves nőn belgrádi orvosok. A kilencedik hónapban járó terhes asszony elesett, és fejsérülést szenvedett.