Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Zentai kisdiákok jártak Aracson és Nagybecskereken

2018-09-10
16:55
2018-09-10
17:15
Forrás
Pannon RTV
Nagybecskereken és Aracson kirándultak a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola harmadikos tanulói. A kisiskolások megtekinthették az aracsi pusztatemplomot és a bánáti város fő látványosságait.

A program a magyar kormány támogatásával valósult meg.

A kirándulók számára az első állomás az aracsi pusztatemplom volt. A gyerkőcök között nagy sikert aratott az épületrom látványa. A fiatal zentai általános iskolások már izgatottan várták kirándulást.

Lucsán Tamás: „Nagyon örülök ennek a kirándulásnak, mert nagyon sokat tanulhatok belőle, meg új dolgokat is felfedezek.”

Olajos Dávid: „Itt nagyon jó lenni, mert nagyon régi, szép, jó romos és jó felfedezni.”

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola pedagógusai szerint, amellett, hogy az utazás által a gyerekeknek igazi közösségi élményben lehet részük a kiránduláson szerzett tudást az iskolapadban is hasznosítani tudják majd.

Tóth Mária, tanító, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta: „Nagy örömmel jöttünk az MNT által szervezett kirándulásra, nagyon várták a gyerekek, készültünk rá. Ezek olyan élmények lesznek a gyerekek számára, amiből gazdálkodni tudunk tovább a magyar órákon is, a természet órákon is. Nagyon élvezik.”

Nagybecskereken több nevezetességhez is ellátogattak a zentai iskolások. A mintegy ötven gyerkőc először a Nepomuki Szent János székesegyházat tekintette meg. Ezután a vidék egyik legidősebb színházába, a Madách Színházba látogattak el, a nap zárásaként pedig a nagybecskereki Népmúzeumban csodálhatták meg a több mint 30 ezer különféle kiállítási tárgyat. A kirándulás célja, hogy a vajdasági magyar iskolások minél jobban megismerjék magyar kötődésű vajdasági városokat és ezáltal még jobban megismerjék a magyar kultúrát – mondta Vidrács Krisztina, a Magyar Nemzeti Tanács tagja.

Vidrács Krisztina, tag, Magyar Nemzeti Tanács: „Idén harmadik éve szervezi a Magyar Nemzeti Tanács ezeket a kirándulásokat és szerencsénkre és boldogságunkra, idén ötödik helyszínként Nagybecskerek került ebbe a programba. Ennek külön örülünk helybeliek, hiszen a bánság szempontjából a Nagybecskerek városa a legfontosabb helyszín és örülünk, hogy ide látogatnak Vajdaság-szerte a diákok. 445 diák fog ebben a programban majd idelátogatni, szeptember 10-e és október 10-e között.”

A kirándulást harmadik alkalommal szervezte meg a Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormány támogatásával. A programban több mint 1600 diák és 140 osztálytanító vesz részt.

Zenta
Aracs
Nagybecskerek
Magyar Nemzeti Tanács
Vidrács Krisztina

Most

09:14, Frissítve: 10:23

A cél a 2020-as tokiói olimpia

Nemes Máté és Nemes Viktor kiváló birkózók voltak a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című rendezvénysorozatának vendégei. Meséltek sikerekről, élményekről és a jövőbeli tervekről.

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Traktorbaleset Felsőhegyen

Halálos kimenetelű traktorbaleset történt szerdán Felsőhegyen a Kossuth Lajos utcában. A Magyar Szó értesülései szerint V. J. a kertben dolgozott, amikor faszedés közben szerencsétlenül járt.

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.