Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Zentai Közkórház a vajdasági magyar közösség egészségügyi központja

2021.02.23
15:34
2021.02.23
21:21
Forrás
Pannon RTV
A Zentai Közkórházat is érintené a szerbiai egészségügyi rendszer reformja. Az átszervezési tervezetre Zenta község, a Zentai Közkórház és a civil szervezetek is reagáltak.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Egy hétfőn lezárult, az egészségügy átépítését érintő, szerbiai szintű közvita kapcsán röppent fel a hír, hogy a Zentai Közkórházat másként kategorizálnák be, ezzel egyfajta leépítésnek lenne áldozata. A most tervezett egészségügyi reform célja, hogy az minél több ember számára elérhető legyen és gazdaságosabban lehessen működtetni az egészségügyi intézményeket. Ez azonban kihatással lenne az egész Tisza-menti egészségügyi rendszerre. A tervezet szerint egy Észak-Bánáti Egészségügyi Központot hoznának létre, ez pedig azt jelentené, hogy először a Zentai Egészségügyi Központot  összeolvasztanák a Nagykikindai Egészségügyi Központtal. Később pedig ez a központ irányítása alá kerülnének az adai, a csókai, a magyarkanizsai és a törökkanizsai egészségügyi intézmények is.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Juhász Attila, Zenta község tanácsának művelődéssel és oktatással megbízott tagja elmondta, hogy erre már a 90-es és a 2000-es években is volt példa. Hozzátette, hogy a mostani átszervezés kapcsán az önkormányzat, a helyi civil szervezetek és maga az intézmény is reagált a köztársaság szintű megvitatásra. Hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban már megtették a szükséges lépéseket és jelezték az illetékesek felé, hogy ezt az elképzelést semmilyen formában nem tudják támogatni.

 „Nagyon fontos, hogy időben, megfelelő módon lereagáltuk, és most meg kell nézni a hátterét, hogy hogyan tudjuk valóban megtartani ezt az intézményt. Mi a Tisza-mente oktatási, művelődési és - nagyon fontos -, hogy egészségügyi központjaként működjünk, mert nem csak a városnak, a régiónak, hanem a vajdasági magyar közösségnek is egy fontos intézményéről van szó. Tehát egyöntetűen felsorakoztunk és kiállunk azért, hogy a Zentai Közkórház továbbra is így, ahogy működött, sőt továbbfejlesztve, megmaradjon és dolgozzon a továbbiakban is.”

Zentai Közkórház
Juhász Attila
Zenta

Most

08:36, Frissítve: 09:00

Legyen kéznél az esernyő!

Változékony és általában felhős idő lesz a hét nagy részében. Ma még 12, holnap 14 fok lesz, azután némileg magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, szerdától 18 fok körül vagy afelett alakulnak a maximumok.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!