Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zentán is becsengettek

2019-09-02
13:37
2019-09-02
16:10
Forrás
Pannon RTV
Egész Szerbiában becsengettek ma az iskolákban. 800 ezer általános iskolás diák ült be a padba. Az első félév december 23-ig tart.

Izgatottan várták az iskolakezdést az újonc elsősök a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán.

Az első nap az iskolában sok szülő és gyerek számára jelentett egy új, eddig ismeretlen érzést, a kezdeti feszengést és a lámpalázat pedig az iskola pedagógusai egy rövid üdvözlő műsorral igyekeztek enyhíteni.

A idősebb diákok előadása után mindenki megismerkedett a tantermével, ahol az elkövetkező nyolc évben a szinte még óvodás kisgyerekekből szorgalmas tinédzsereket faragnak a tanítók.

A kis nebulók természetesen nagyon várták már, hogy az iskolapadokba ülhessenek. Dulity Eliza, elsős tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta: „Az óvodát már kezdtem egy kicsit megunni és gondoltam, hogy jobb lesz egy kicsit az iskola.” Az első benyomása szerint sokkal jobb - tette hozzá Eliza.

A tanítók az első napon még igyekeztek megismertetni egymással és összeszoktatni a gyerekeket. A tanulásra még van idő júniusig. Verseltek, játszottak, majd az udvarra mentek uzsonnázni. A kérdésre, hogy jobb-e, mint az óvodában, Malčić Igor, elsős így válaszolt: „Hát úgy, egy picit.”

A zentai Stevan Sremac Általános Iskolaközpont az idei iskolaévtől négy különböző intézménnyé vált szét. Így az eddig Emlékiskola néven ismert létesítmény Petőfi Sándor Általános Iskola néven folytatja a munkát. Itt idén is sok az elsős. Urbán Zsuzsanna, igazgató, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta: „A Petőfi Sándor Általános Iskola, a régi Emlékiskolát takarja, és a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Kihelyezett Tagozat is hozzá tartozik. Ha mindkét épületet figyelembe vesszük, akkor el kell mondani, hogy idén összesen, tehát Zentán a Petőfi iskolában 31 kisdiákunk van elsős, tehát két tagozatot meg tudtunk nyitni, míg Felsőhegyen tizennyolcas létszámmal, ami nagyon szép kis osztálynak számít, 18 tanulóval indítottuk a 2019-2020-as tanévet. Ezen kívül a Petőfi Sándor iskolában a zentai épületben két tannyelvű a tanítás, úgyhogy szerb kisgyerekeink is vannak elsős tagozaton, hatos létszámmal.”

Szeptember másodikán mintegy 70 ezer elsős kezdte meg általános iskolai tanulmányait Szerbia szerte a tavalyi évben bevezetett új tanterv szerint.

Zenta
elsős
becsengettek
iskola

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.