Ugrás a tartalomra
Tanjug/Strahinja Acimovic

Zöld lámpát kapott az AstraZeneca vakcina

2021-02-23
13:04
Forrás
Pannon RTV
Az AstraZeneca vakcinával is végezhető a tömeges immunizáció Szerbiában - ezt mondta Pavle Zelić, a Gyógyszerek és Gyógyászati Eszközök Szerbiai Ügynökségének képviselője.

Az illetékes elmondta, csakúgy mint a többi védőoltást, ezt is hazai szakemberek ellenőrizték. A brit-svéd gyártmányú védőoltást a 18. életévüket betöltött személyeknek javasolják, az első és a második dózis felvétele között pedig optimális esetben 12 hétnek kell eltelnie - vélik a szakemberek. Az AstraZeneca vakcina antitesteket termel a beoltott személy szervezetében, ezzel meggátolva a koronavírus okozta komolyabb szövődmények kialakulását - mondta Pavle Zelić: „Nagyon rövid idő alatt sikerült megadnunk az engedélyt, tehát a beszállítási engedélyt, illetve a vizsgálatot igazoló tanúsítványt. Ez már a negyedik gyártó által előállított vakcina Szerbiában, ami világszerte ritkaságnak számít, tehát indulhat a tömeges alkalmazása. Ez egy nagyszerű hír. A polgároknak tudniuk kell, hogy minden vakcinát, a korábbiakat és ezt is szerbiai szakemberek vizsgálták, tehát nem írjuk át a külföldi engedélyeket, hanem részletesen figyelembe vesszük a dokumentációt és a mintákat. Ez most is így történt.”

 

AstraZeneca
vakcina
Pavle Zelić
koronavírus elleni védőoltás

Most

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.