Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A zsidók deportálásáról emlékeztek meg Szabadkán

2019-06-14
15:15
2019-06-14
17:12
Forrás
Pannon RTV
75 éve annak, hogy mintegy 4000 zsidót deportáltak Szabadkáról. Az évforduló alkalmából megemlékezést tartottak az egykori gettó helyén emelt emlékműnél, majd pedig a zsinagógában.

A szabadkai zsidók deportálásának évfordulóján először a vasúti teherpályaudvarnál lévő emlékműnél tartottak rövid istentiszteletet, majd elhelyezték a kegyelet virágait.

A megemlékezés a zsinagógában folytatódott. Szabadka polgármestere a 75 évvel ezelőtti történéseket idézte fel.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „A 75 ezer zsidó közül, aki Jugoszláviában élt, a háborút csak 15 ezren élték túl. A becslések szerint Szerbiában mintegy 15 ezer zsidót öltek meg, ebből kilencezret csak Belgrádban. A partizán egységekben négy és fél ezer zsidó volt, és itt több mint 1300-an vesztették életüket a harcok során.”

A legfontosabb, hogy ehhez hasonló soha ne történjen meg - mondta beszédében Bagi Bojan, a VMSZ tartományi képviselője. A kommemoráción Isak Asiel szerbiai rabbi tartott istentiszteletet.

Az akkori szabadkai zsidóság nagyban hozzájárult a város mai képének kialakításához - hangzott el az eseményen.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon nehéz beletörődni abba, hogy itt élő közösségek voltak, fogyatkoztak, majdnem eltűntek, és csak egy csodálatos Zsinagóga, épületek, házak, emlékek őrzik mindazt, amit maguk után hagytak.”

A jövő számára is felelősséget jelent a zsidóság és a magyarság együttélése. Az idősebbek még személyesen emlékeznek a történtekre, a fiatal generációval azonban meg kell ismertetni mi történt 1944. június 16-án - mondta Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

Szabados Róbert, elnök, Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége: „A zsinagógának a rendeltetése az is többek közt, hogy kiállítóteremmé alakítottuk, és a szabadkai, illetve vajdasági zsidók közösségének a története itt fel lesz tárva, be lesz mutatva, akár a közeljövőben is, amelyben meg lehet látni a múltat.”

A zsinagógát 40 éven keresztül újították, tavaly készült el. Magyarország továbbra is támogatja a zsidó kultúra megismertetését Szabadkán - mondta az eseményen Babity János, szabadkai magyar főkonzul.

Babity János, szabadkai magyar főkonzul: „A kormányzatunk támogatása is hozzájárul ahhoz, hogy Szabadkán szeptemberben a kulturális hetek keretében, a városi programok keretében most már a zsidó kulturális hetek is helyet kaptak, és minden évben megrendezésre kerülnek.”

A zsinagóga udvarán lévő holokauszt-emlékművet többek között Szabadka Város, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége, a VMSZ, az MNT, Magyarország és Horvátország Szabadkai Főkonzulátusának, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselői koszorúzták meg.

deportálás
Szabadka
zsidók deportálása
szabadkai zsinagóga
Bogdan Laban
Szabados Róbert
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:04, Frissítve: 08:19

Szerbia több városában is tüntettek

Péntek este Szerbia több településén is utcára vonultak a polgárok. Belgrádban ismét megpróbáltak betörni a parlament épületébe, a rendőrség és a tüntetők között összecsapások voltak.
20:06, Frissítve: 20:48

Nyugdíjas Adagio

Üdítő, könnyed slágerekkel szórakoztatta a közönséget az Adagio kórus, amelynek tagjai kivétel nélkül szabadkai nyugdíjasok.
19:58, Frissítve: 21:42

Tüntetés Újvidéken

A 021 helyi hírportál szerint a 18 órakor kezdődött demonstráció résztvevői transzparenseikkel békésen menetelnek a város utcáin, azt skandálják, hogy „mondjanak le”.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.