Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A zsidók deportálásáról emlékeztek meg Szabadkán

2019-06-14
15:15
2019-06-14
17:12
Forrás
Pannon RTV
75 éve annak, hogy mintegy 4000 zsidót deportáltak Szabadkáról. Az évforduló alkalmából megemlékezést tartottak az egykori gettó helyén emelt emlékműnél, majd pedig a zsinagógában.

A szabadkai zsidók deportálásának évfordulóján először a vasúti teherpályaudvarnál lévő emlékműnél tartottak rövid istentiszteletet, majd elhelyezték a kegyelet virágait.

A megemlékezés a zsinagógában folytatódott. Szabadka polgármestere a 75 évvel ezelőtti történéseket idézte fel.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „A 75 ezer zsidó közül, aki Jugoszláviában élt, a háborút csak 15 ezren élték túl. A becslések szerint Szerbiában mintegy 15 ezer zsidót öltek meg, ebből kilencezret csak Belgrádban. A partizán egységekben négy és fél ezer zsidó volt, és itt több mint 1300-an vesztették életüket a harcok során.”

A legfontosabb, hogy ehhez hasonló soha ne történjen meg - mondta beszédében Bagi Bojan, a VMSZ tartományi képviselője. A kommemoráción Isak Asiel szerbiai rabbi tartott istentiszteletet.

Az akkori szabadkai zsidóság nagyban hozzájárult a város mai képének kialakításához - hangzott el az eseményen.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon nehéz beletörődni abba, hogy itt élő közösségek voltak, fogyatkoztak, majdnem eltűntek, és csak egy csodálatos Zsinagóga, épületek, házak, emlékek őrzik mindazt, amit maguk után hagytak.”

A jövő számára is felelősséget jelent a zsidóság és a magyarság együttélése. Az idősebbek még személyesen emlékeznek a történtekre, a fiatal generációval azonban meg kell ismertetni mi történt 1944. június 16-án - mondta Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

Szabados Róbert, elnök, Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége: „A zsinagógának a rendeltetése az is többek közt, hogy kiállítóteremmé alakítottuk, és a szabadkai, illetve vajdasági zsidók közösségének a története itt fel lesz tárva, be lesz mutatva, akár a közeljövőben is, amelyben meg lehet látni a múltat.”

A zsinagógát 40 éven keresztül újították, tavaly készült el. Magyarország továbbra is támogatja a zsidó kultúra megismertetését Szabadkán - mondta az eseményen Babity János, szabadkai magyar főkonzul.

Babity János, szabadkai magyar főkonzul: „A kormányzatunk támogatása is hozzájárul ahhoz, hogy Szabadkán szeptemberben a kulturális hetek keretében, a városi programok keretében most már a zsidó kulturális hetek is helyet kaptak, és minden évben megrendezésre kerülnek.”

A zsinagóga udvarán lévő holokauszt-emlékművet többek között Szabadka Város, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége, a VMSZ, az MNT, Magyarország és Horvátország Szabadkai Főkonzulátusának, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselői koszorúzták meg.

deportálás
Szabadka
zsidók deportálása
szabadkai zsinagóga
Bogdan Laban
Szabados Róbert
Hajnal Jenő

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.