Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az értesítőcédula nem feltétele a voksoláson való részvételnek

2022.04.02
10:28
2022.04.02
16:55
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap reggel 7-től este 8-ig lehet voksolni.

Holnap, azaz április 3-án köztársasági elnöki, köztársasági parlamenti és egyes helyeken, köztük a fővárosban helyi önkormányzati választást tartanak Szerbiában. Több mint 6 millió 500 ezer szerbiai állampolgár jogosult a voksolásra.

8255 választóhelyen, köztük 29 büntetés végrehajtási intézményben zajlik holnap a voksolás. Ami a diaszpórát illeti, 77 helyen várják majd a szavazókat világszerte. A köztársasági elnöki és a parlamenti szavazásra 6 501 689 polgár jogosult. Az urnanyitás reggel hét órakor történik, egészen este 8-ig voksolhatnak a választópolgárok. Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „Van egy szürke színű papír, ami nagyobb méretű, ezen vannak a parlamenti választáson résztvevő listák. Ezen egyet kell bekarikázni. A köztársasági elnök választása esetén nevek szerepelnek, ez kisebb lista, ez pedig kék színű. Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy egy listát karikázzanak be, illetve egy nevet. Akkor járnak el helyesen, ha nem ikszelnek, hanem karikáznak.”

Pannon RTV

Legtöbben két szavazólapot töltenek ki, kivéve Belgrádban, Borban és 12 községben - köztük Kúlán is - , ahol helyi önkormányzati választást is tartanak. Utóbbi helyszíneken három szavazólapot kapnak kézhez a polgárok. A köztársasági elnökválasztáson 8 jelölt indul, illetve 19 parlamenti lista közül választhatnak majd holnap a szavazók. Értesítőcédulát küldtek minden szavazópolgárnak, ez azonban nem feltétele a voksoláson való részvételnek. Aki nem rendelkezik ilyen értesítéssel, személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel is szavazhat. A szavazópolgár továbbá indokolt esetben kérheti, hogy otthon szavazhasson. Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „A mozgóurnát már most is lehet igényelni, a szavazás napján 11 óráig kérhetik, olyan személyek, akik betegek, és valamilyen fogyatékkal élnek. Illetve olyan állapotban vannak, hogy nem tudnak megjelenni a szavazóhelyen. A választási bizottság meg fogja kérdezni, hogy milyen okból kérik a mozgóurnát, ekkor kivonul a bizottság három tagja, viszik a megfelelő felszerelést, és a helyszínen fogják leszavaztatni az ilyen polgárokat.”

Pannon RTV

Erre egyébként akkor is lehetőség van, ha az illető koronavírus-fertőzött. Az EBESZ 41 tagországból 265 megfigyelőt delegált, akik az urnanyitástól a szavazatszámlálásig követik a szerbiai voksolást. Előzetes eredmények már a szavazás napján, az esti órákban várhatók. A Köztársasági Választási Bizottságnak a szavazóhelyek bezárását követő 96 órában, azaz csütörtök este 8-ig közzé kell tennie a végeredményt, ha nem történik szabálytalanság. Ellenkező esetben, amennyiben egyes választóhelyeken meg kellene ismételni a voksolást, további idő áll majd a bizottság rendelkezésére a végeredmény kihirdetéséhez.

Szerbia
előrehozott választások
parlamenti választások
elnökválasztás

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.