Ugrás a tartalomra
Pixabay

Kampánycsend van

2022.03.31
23:59
2022.04.01
16:06
Forrás
Pannon RTV
Csütörtök éjféltől vasárnap este nyolcig kampánycsend van Szerbiában. A politikai pártok nem végezhetnek kampánytevékenységet, nem szerepelhetnek a sajtóban.

Nem lehet a pártokkal, a jelöltekkel kapcsolatos reklámokat, beszélgetéseket, műsorokat sugározni, propagandaanyagot küldeni, vagy választási rendezvényeket szervezni. Az interneten és óriásplakátokon történő politikai reklámokat nem büntetik.

Április 3-án a választópolgárok az urnák elé járulhatnak, a szavazóhelyek reggel 7 és este 8 között tartanak nyitva. Szavazni érvényes igazolvánnyal, útlevéllel lehet minden 18 év feletti szerb állampolgárságú lakosnak, akinek szavazati joga van. A választásokon 19 parlamenti listára és egy másik szavazólapon 8 elnökjelöltre voksolhatnak - mondta el a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Ladóczki Gyula. A Köztársasági Választási Bizottság tagja részletezte azt is, mikor érvényes egy szavazat.

„Akkor érvényes egy szavazat, ha egyértelműen megállapítható az, hogy kire óhajtotta leadni a voksát a szavazópolgár. Itt a magyar választásoktól eltérően nem ikszelni kell, hanem karikázni, a fő szabály szerint. Tehát ha az adott listát, vagy az adott nevet, a köztársasági elnökjelölt neve előtt levő számot bekarikázza, az a helyes. Azonban elfogadott az is, ha aláhúzza azt a listát, amit be szeretne jelölni, vagy amelyikre szavazni szeretne, bekarikázza és aláhúzza, vagy bekarikázza az egész nevet vagy az egész listát, ez mind érvényes. Nem érvényes akkor például, ha kettőt karikáz be, nem karikáz be egyet se. Sőt, annak ellenére is érvényes, hogyha valamilyen kommentet fűz hozzá, de ennek ellenére megállapítható az, hogy kire óhajtotta leadni a voksát. Sok minden előfordul az ilyen szavazóhelyeken, néha azért nehézséget okoz a szavazatszedő bizottságnak, hogy megállapítsák, hogy mit óhajtott a szavazópolgár, azonban ha ez megállapítható, egyértelműen, akkor érvényes lesz a szavazata. Én azt javasolnám, hogy a lista vagy a név előtti számot karikázzák be.”

kampánycsend
választások

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.