Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Ürményi Frigyes

Orvosi műszerekkel és berendezésekkel is bővült a Zentai Közkórház

2022.03.28
18:13
2022.03.28
18:56
Forrás
Pannon RTV
Jelentős beruházások történtek a Zentai Közkórházban az utóbbi években köszönve a Tartományi Egészségügyi Titkárság pályázatainak, a magyar kormánynak és a helyi vállalkozóknak.

Orvosi műszerekkel és berendezésekkel is bővült az egészségügyi intézmény, a jövőben pedig tervezik egy új épületszárny kiépítését.

A Tartományi Egészségügyi Titkárság februári pályázatán a Zentai Közkórház 92 millió dináros pénzösszeghez jutott, aminek segítségével teljesen felújítják a mosodát és egy épületszárnyat is felépítenek majd. Ezen az új részlegen kapnak majd helyet a sürgősségi felvételi rendelők, a belgyógyászati sebészeti osztály, két műtő, a központi sterilizáló és az intenzív osztály. Az intézmény új műszaki berendezésekkel is gazdagodik.

Dr. Csáki Beáta, igazgató, Zentai Közkórház: „Tervben van még különböző orvosi műszerek és kellékek beszerzése a patológiai osztályra, valamint a szemészeti rendelőben és a nőgyógyászati osztályra. És egy 4K laparoszkópos tornyot is szeretnénk beszerezni, amivel térdműtéteket tudnánk majd a közeljövőben a zentai kórházban végezni.”

A kórház 240 betegággyal rendelkezik és 430 dolgozóval, melyből 70 orvos. Nagy gondot okoz a doktorok elvándorlása, ezért tervezik egy program kidolgozását, melynek célja itt maradásra biztatni a munkavállalás előtt állókat.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ha mi tudtunk a Prosperitatin keresztül olyan programot létrehozni, amelyik a vállalkozókat juttatta házhoz, életkezdési lökethez, akkor azt gondolom, hogy legalább annyira fontos ezt az élet más szféráiban is megtenni. Itt nemcsak az orvosokról beszélek, ugyanúgy beszélhetnénk a pedagógusokról és más szakmákról is, amiknek a jelenléte, amiknek a hosszútávú megléte megtart bennünket.”

A támogatásoknak köszönhetően altatógépet kapott a szülészeti részleg, és felújították egyes helyeken a mennyezetet és a fürdőszobákat.

Operációs lámpával, betegőrző monitorral, defibrillátorral, valamint lélegeztetőgéppel is gazdagodott a Zentai Közkórház. A digitális röntgent a zentai egészségházban helyezték el.

Zentai Közkórház
Zentai Közkórház

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.