Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A Palicsi Aquapark befejezéséről is egyeztetett Pásztor és Vučić

2022.02.10
17:20
2022.02.14
12:34
Forrás
Pannon RTV
A VMSZ elnöke azt mondta, Vajdaság és Szerbia számára is kiemelt jelentőségű beruházásokról tárgyaltak a szerb államfővel.

Pásztor István kifejtette, a Palicsi Aquapark befejezéséhez még mintegy 750 millió dinárra van szükség. Ebből Szabadka Város idén 111 millió dinárt irányoz elő. A fennmaradó összeget pedig köztársasági forrásokból fedeznék.

A két politikus a valamikori palicsi meteorológiai állomás területére tervezett szállodáról is beszélt, amelyet magyar befektetők pénzelnének. Erről a jövő héten bővebben is egyeztetnek majd - tette hozzá a VMSZ elnöke.

Pásztor István és Aleksandar Vučić találkozóján szó volt arról is, hogy meg kellene teremteni a nemzeti szimbólumok méltóságát. Pásztor István azt mondta, ha mindenhová mindenféle formában kihelyezik a nemzeti jelképeket, elkopik a súlyuk.

Szabadkán számos, a szerb zászló színeiben pompázó felirat, fényreklám is szerepel. A VMSZ elnöke úgy véli, hogy ebben a kérdésben is egyetértésre jutottak. Pásztor István a közelgő választásokról is beszélt.

„Emellett szó volt az előrehozott a parlamenti választások kérdéséről is, amelyen a Vajdasági Magyar Szövetség önálló listával, önálló név alatt fog szerepelni abban a reményben, hogy aránylag magas legitimitást fog kivívni újra magának a szavazótestületben. Azt követően a választások utáni koalícióban a parlamenti többségnek és a végrehajtó hatalomnak is a része tud maradni. Az eddigi tapasztalatok arra jogosítanak fel bennünket, hogy azt állítsuk, hogy ez a legjobb politizálási mód és a legjobb politizálási lehetőség az érdekérvényesítés szempontjából.”

Egyeztetés a köztársasági elnökkel

„Ma reggel egy 50 perces beszélgetést folytattam a köztársasági elnökkel Belgrádban, az ő kabinetjében, aminek a közvetlen apropója az előttünk levő választások voltak, ugyanis, mint köztudomású, április 3-án köztársasági elnökválasztásra, előrehozott parlamenti választásra fog sor kerülni, illetve lesznek olyan önkormányzatok, ahol önkormányzati választás is fog lenni. Ami számunkra érdekes, az a belgrádi, illetve a kúlai. Ezekről a dolgokról beszéltünk, és emellett természetesen még olyan egyéb más stratégiailag fontos, jelentős témákról is, amelyekkel folyamatosan foglalkozunk, és melyek a mindennapok szempontjából, elsősorban Palics vonatkozásában, Szabadka vonatkozásában hihetetlenül fontosak.”

Felkészülés a választásokra

„Ami a választásokat illeti, összegeztük a mögöttünk levő öt évet, ugyanis az ő elnöki mandátuma most jár le. Ennek az összegzésnek az eredményeképpen azt állapítottuk meg, azt mondhattam ki, hogy elégedettek vagyunk ezzel az együttműködéssel, elégedettek vagyunk azzal a partnerkapcsolattal, amit kiépítettünk. Elégedettek vagyunk azzal a kölcsönös bizalommal és kölcsönös megbecsüléssel, amit tapasztaltunk, és készek vagyunk ezt az együttműködést folytatni, készek vagyunk őt támogatni, amennyiben ő vállalja a jelöltséget. Reméljük, hogy így fog lenni, és mindent megteszünk a magunk szempontjából, hogy az első fordulóban ez a választás sikerrel záruljon, és folytatni tudjuk ezt az együttműködést.”

„Emellett szó volt az előrehozott parlamenti választások kérdéséről is, amelyen a Vajdasági Magyar Szövetség önálló listával, önálló név alatt fog szerepelni abban a reményben, hogy egy aránylag magas legitimitást fog újra kivívni saját magának a szavazótestületben, és azt követően a választások utáni koalícióban a parlamenti többségnek és a végrehajtó hatalomnak is a része tud maradni. Az eddigi tapasztalatok arra jogosítanak fel bennünket, hogy azt állítsuk, hogy ez a legjobb politizálási mód és legjobb politizálási lehetőség az érdekérvényesítés szempontjából.”

„Természetesen szó volt a belgrádi választásról is, ott a Vajdasági Magyar Szövetség az előző mandátumban a Haladó Pártnak a listáján volt képviselve egy befutó hellyel, abban állapodtunk meg, hogy ez így fog maradni az elkövetkező időszakban is, illetve Kúlán is egy hasonló konstrukcióban fog a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt részt venni, a szintén április 3-án esedékes választásokon.”

Fejlesztések Palicson - az aquapark befejezése és a szálloda megépítése

„Szóba került több más fontos kérdés, elsősorban a nagy fejlesztések Palics tekintetében, illetve a Szabadkát érintő ügyek. Ami a palicsi fejlesztéseket illeti, köztudomású, hogy valahol a félúton tart az aquaparknak az építése. Eddig körülbelül 880 millió dinár került elköltésre, és a mostani becslések szerint durván még olyan 700 millióra volna szükség, 730-ra, hogy ezt be tudjuk fejezni. A szabadkai költségvetés az idei évre 111 millió dinárt látott elő. A különbséget kértem, hogy segítsen a köztársasági elnök köztársasági forrásokból biztosítani. Erre ígéretet kaptam, és a részletekkel kapcsolatban a jövő héten folytatjuk a beszélgetéseket. Emellett pedig azt gondolom, hogy előbbre sikerült vinni a palicsi hotel építésének az ötletét. Mint köztudomású, a President hotel és a férfi strand között, a valamikori meteorológiai állomás helyszínén, azon a nagy területen kellene fölépíteni egy nagyon-nagyon magas igényeket kielégítő spa hotelt. Erre megvan a beruházó, ez egy magyar befektető, magyar beruházó. A köztársasági elnök örömmel vette ezt a hírt. A jövő hét folyamán a beruházó prezentálni fogja az elképzelését, és reményeim szerint itt hozzá tudunk hamarosan fogni ennek az építménynek a fölépítéséhez.”

Vasútfejlesztés - ne kelljen várni a határon!

„Emellett szó volt a vasútfejlesztésről, a Szabadka-Szeged vasútvonal építéséről, arra kértem nyomatékosan őt újra, minden alkalmat kihasználok erre, hogy sarkallja a belügyminisztériumokat, a két ország belügyminisztériumát, hogy teremtsék meg azokat a feltételeket, amik lehetővé fogják tenni, hogy egyszerűen át tudjanak az emberek sínbusszal vagy vonattal jutni Szabadkáról Szegedre és vissza. Ne kelljen leszállni, ne kelljen pecsételni, ne kelljen cirkuszolni, ne kelljen méltatlan körülményeket megélni az embereknek. Azt gondolom, hogy ez műszakilag lehetséges. Azt gondolom, hogy ez máshol is már megvan, és nincsen egyetlen egy ok, ami miatt mi ezt ne tudnánk megcsinálni. Nem szeretnénk abba a helyzetbe kerülni, hogy fölépül a vasútvonal, 40 perc alatt oda lehet érni, vagy vissza lehet érni, és akkor valahol le kell szállni, mondjuk a horgosi vasútállomáson, hogy valaki pecsételje az útleveleket.

Fényben úszó nemzeti jelképek

„Sokan megkerestek engem az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban, meg én is látom, mert járkál az ember minden irányba, hogy nincs az országban talán egyetlen egy olyan város sem, amelyikben annyi nemzeti szimbólum van kirakva az utcákra a tereken, körforgalmakban, mint amennyi Szabadkán. Nem igazán értem, hogy ez miért van, hogy mi a szándék, mi az üzenet, ki üzen kinek, miért üzen. Azt gondolom, hogy mindenki számára minden világos. Arra kértem a köztársasági elnököt, hogy egyrészről ne értse félre azt, amiről beszélek, és hál' Istennek ez így van, nem értette félre, amiről beszéltem, és arra kértem, hogy teremtsük meg a nemzeti szimbólumoknak azt a méltóságot, amit a kivételesség jelent. Hogyha egy nemzeti szimbólumot ezer helyre kiraknak, akkor annak azt gondolom, hogy kopik a súlya. Különösen nem elfogadható számomra, hogyha az út mellett fényszignálokkal kidíszített különböző kiírásokon jelenik meg. Nem gondolom, hogy ez összeilleszthető azzal a városképpel, ami vonzerőt tudna jelenteni, és amit a szabadkaiak és a Szabadka környékiek elfogadnak, függetlenül attól, hogy milyen nemzeti hovatartozásúak. Az ezzel kapcsolatos észrevételeket nemcsak a magyarok fogalmazzák meg, hanem mások is. Azt gondolom, hogy ezt rendbe kell hozni, mert valaki úgy gondolom, hogy elveszítette az egyensúlyérzékét.

„Szerintem annak nincsen akadálya, hogy mondjuk körforgalomban legyen egy fénylő tábla, máshol is van, de hogy az út egyik oldalán, meg másik oldalán... Minden bejáratnál kettő legyen... Betonfalba ágyazva vascsöveken... Ennek semmi értelme nincs. Arról nem beszélve, hogy Szabadka egy olyan város, ahol négy hivatalos nyelv van. Minek alapján dönti el valaki, hogy akkor a cirillnek, meg a szerb-latinnak megvan a helye, a magyarnak és a bunyevácnak nincsen. Ha meg mindent be akarnánk tartani, akkor erdőt kellene a táblákból építeni. Azt gondolom, hogy ennek semmi értelme nincs, ezért a legjobb megoldás, hogyha ezeket szépen lebontják, arrébb rakják. Tudjuk, hogy hol vagyunk, tudjuk, hogy kik vagyunk, tudjuk, hogy hova tartozunk, tudjuk, hogy mi a szülőföldünk, nem gondolom, hogy ezt a zászlók tengerével kell erősíteni.”

Palics
aquapark
fejlesztések
Pásztor István

Most

Népszerű