Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Több mint 100 év után ismét megszólalt a csókai templom mind a négy harangja

2022.03.27
14:56
2022.03.28
08:12
Forrás
Pannon RTV
Mérföldkőhöz érkezett a csókai Szentháromság katolikus templom felújítása. A munkálatok után ünnepélyes keretek között ma ismét megszólalhattak a harangok.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A 208 éves templom harangjai több mint 100 év után hívták misére a hívőket. A mintegy 2000 lelket számláló Szentháromság katolikus plébánia hívőközösségének nagy álma valósult meg ezzel. Az önkormányzat és a püspökség összefogásában kezdődött meg a harangok és a harangokat tartó szerkezet felújítása. Hajdu Sándor, plébános, Szentháromság Katolikus Plébánia, Csóka: „Ez óriási dolog. Másfél, két évvel ezelőtt augusztusában a villám tönkretette az egész elektronikát a toronyban és az egyetlen működő harangunk is leállt. Akkor ilyen gyorssegéllyel megindítottuk azt a harangot, de hát kiderült, hogy itt nagyobb javításokra is szükség volna, amelyek mostanra készültek el.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A templom körül ékeskedő kerítés még az első fázisban mintegy 11 millió dináros támogatásból készülhetett el. A mostani rekonstrukció értéke 23 ezer euró, amelynek felét elszármazott, jelenleg külföldön élő csókaiak, valamint helyi hívek adománya tette ki, a másik felét pedig a magyar kormány finanszírozta. Kormányos László, csókai elnök, VMSZ: „Igazi ünnep a mai a csókai hívőközösség számára, hiszen tudni kell azt, hogy Csóka Értéktárának egyik gyöngyszeme a Szentháromság Római Katolikus Templom, amely 2005 óta folyamatos felújításokon megy keresztül.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az eseményt hálaadó szentmise és a helyiek által összeállított műsor tette ünnepivé, amelyen a lakosság mellett a közélet jeles személyiségei is tiszteletüket tették, köztük Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Kitartás, szívósság, meg a szufla. Az a kérdés csak, hogy egy-egy településen, egy-egy közegben, közösségben vannak-e egyen, ketten, hárman, akik hordozzák ezt az emberi tulajdonságot, és most úgy tűnik, hogy a legtöbb helyen vannak. Ez a kevés ember, az ő meggyőződésük, kitartásuk sikerre szokott vinni fontos dolgokat.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ami legalább ennyire fontos, hogy az elképzelésekhez meglegyen az erő, amelyekből mindezeket meg lehet valósítani. A közösségek összefogásán múlik minden - tette hozzá Pásztor István.

Csóka
harang
templom

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.