Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Torkos szombatot tartottak Horgoson

2022.02.26
13:12
2022.02.26
16:31
Forrás
Pannon RTV
Első ízben szervezett a Juvenior Polgárok Egyesülete Torkos szombat néven hagyományos disznótoros eseményt Horgoson. A sült vér, májas és szalonna mellé lángost, finom borokat és pálinkát párosítottak a szervezők.

Disznópörköléssel kezdődött az esemény, majd következett a hagyományos reggeli. Sokan kilátogattak az eseményre, és megkóstolták a finom falatokat.

Pató Jolán, Horgos: „Nagyon tetszett a reggeli, sajnos kevés volt. Mondják, hogy nagyon soknak nem jutott, de nagyon finom volt.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A reggeli sült vér, máj és szalonna volt, míg ebédre a helyi hagyományos ízesítésű hurkát készítették. Közel 150 adag hurkának való rotyogott az üstben.

Molnár Ottó, hentes, Horgos: „Az ízesítése hagyományos fűszerekkel só, bors, majoranna és ennyi. Egy házi paraszti hurkának ennyi kell, semmi extra nincs benne. Az alapanyag legyen jó, az legyen jól, szépen megfőve.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A finom falatok mellett füstölt kolbászt, lángost, különféle savanyúságokat, befőtteket is lehetett vásárolni, de a Szent Orbán Borlovagrend jóvoltából borokat és pálinkát is lehetett kóstolni, venni.

Sós Nóra, elnök, Juvenior Polgárok Egyesülete, Horgos: „A Torkos szombat elnevezésű disznóvágós, disznótoros napunk egy helyi kezdeményezés, és egy helyi személy ötlete volt, hiszen egy szombati napon éppen tepertőt reggeliztünk és akkor gondolkodtunk el, hogy mivel lehetne megfogni az embereket, farsangi időszak van és így a disznóvágásra gondoltunk.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Újvári Zsombor, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselőjelöltje az eseményen kiemelte, a településnek az elmúlt időszakban sok nehézséggel kellett megküzdenie, de ennek ellenére is egy összetartó, életvidám közösségről van szó. Leszögezte, az itt élők ezentúl is számíthatnak a Vajdasági Magyar Szövetség támogatására.

„A Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt években nagyon sok projektet létrehozott a községünk területén és ez mellett Horgos területén is, gondolok itt a bicikliútra, vagy a vasútra, az is épül. Tehát nagyon sok olyan dolog van, ami hasznára vált a falunak. Jelen pillanatban azt látom, hogy ha bekerülünk a parlamentbe, bekerülök én is a parlamentbe, akkor majd próbálok lobbizni azokért a projektekért, amit a falu vezetősége eldönt, illetve amit Magyarkanizsa önkormányzata eldönt, hogy prioritást élvezzenek.”

A disznótornak jótékonysági jellege volt. A rendezvényen megvásárolt hústermékek bevételét az egyesület az egyháznak adományozza.

Horgos
disznótor
Juvenior Polgárok Egyesülete

Most

20:28, Frissítve: 20:35

Adventi kézműves vásár a Népkörben

Kézzel készített karácsonyfadíszek, csipkék, díszek várták a Népkörbe látogatókat az adventi kézműves vásáron. Ez mellett zenés programokkal készültek a szervezők.

Népszerű