Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vízkezelő berendezést mutattak be Zentán

2022.03.28
20:03
Forrás
Pannon RTV
Zentán bemutattak egy vízkezelő kísérleti berendezést. A projekten 5 éve működik együtt a magyarországi Kristály Kft. és Zenta Önkormányzata.

A cél, hogy a víz minősége megfeleljen a szerbiai szabványoknak, és alapot biztosítson a vízgyár felépítésének.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A beüzemelt berendezés célja a település ivóvízellátásának meghatározása, emellett az arzénmentesítés, a szerves anyagok csökkentése, a gázmentesítés, valamint a fertőtlenítés és a biológiai stabilizáció.

Tamás Tünde, víztechnológia és fejlesztési igazgató, a projekt vezetője, Kristály Kft.: „Ez az elképzelt technológiának a modellezése, itt a valós körülmények között, a szolgáltatott vízből egy kis részáramot elveszünk és azon lemodellezzük a technológiát. A kezelt víznek a minőségét ellenőrizzük.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A település vize most is iható, de vannak benne anyagok, amelyek még nem felelnek meg a szerbiai szabványoknak. A félüzemi kísérlettel egy teljes körű tanulmányt szeretnének készíteni, amely alapot biztosít a vízgyár felépítésének.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „A folyamatos működését valószínűleg májusban kezdi meg ez a berendezés. Maximum féléves működés után fogjuk ismerni azokat a dolgokat, hogy ezek az előrelátott tisztítási módszerek megfelelnek-e, hogy a zentai ivóvíz a szerbiai szabványok keretein belül kerüljön.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ez a projekt és a berendezés egy Magyarország és Szerbia közötti partnerkapcsolatnak köszönhető. A technológiai optimalizálás sorozatának elvégzésekor és a laboratóriumi ellenőrzések után, a források segítségével egy vízgyár felépítését tervezik.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Nagyon fontos azoknak a technológiáknak a beépítése, amik a vízminőség javítását biztosítják. Itt egy ilyen berendezést látunk, és ez azért fontos, mert a szomszéd ipari park másik oldalán az a cég, amely ezt a berendezést megmutatta, saját céget kíván létrehozni itt Zentán.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A cél, hogy ezeket a berendezéséket itt gyártsák le, és hogy számos helyen tudjanak javítani az ivóvíz minőségén, hiszen Vajdaság szerte sok településen szennyezettek a felszíni vizek.

víz
ivóvíz
Zenta
Czegledi Rudolf
Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.