Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vízkezelő berendezést mutattak be Zentán

2022.03.28
20:03
Forrás
Pannon RTV
Zentán bemutattak egy vízkezelő kísérleti berendezést. A projekten 5 éve működik együtt a magyarországi Kristály Kft. és Zenta Önkormányzata.

A cél, hogy a víz minősége megfeleljen a szerbiai szabványoknak, és alapot biztosítson a vízgyár felépítésének.

A beüzemelt berendezés célja a település ivóvízellátásának meghatározása, emellett az arzénmentesítés, a szerves anyagok csökkentése, a gázmentesítés, valamint a fertőtlenítés és a biológiai stabilizáció.

Tamás Tünde, víztechnológia és fejlesztési igazgató, a projekt vezetője, Kristály Kft.: „Ez az elképzelt technológiának a modellezése, itt a valós körülmények között, a szolgáltatott vízből egy kis részáramot elveszünk és azon lemodellezzük a technológiát. A kezelt víznek a minőségét ellenőrizzük.”

A település vize most is iható, de vannak benne anyagok, amelyek még nem felelnek meg a szerbiai szabványoknak. A félüzemi kísérlettel egy teljes körű tanulmányt szeretnének készíteni, amely alapot biztosít a vízgyár felépítésének.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „A folyamatos működését valószínűleg májusban kezdi meg ez a berendezés. Maximum féléves működés után fogjuk ismerni azokat a dolgokat, hogy ezek az előrelátott tisztítási módszerek megfelelnek-e, hogy a zentai ivóvíz a szerbiai szabványok keretein belül kerüljön.”

Ez a projekt és a berendezés egy Magyarország és Szerbia közötti partnerkapcsolatnak köszönhető. A technológiai optimalizálás sorozatának elvégzésekor és a laboratóriumi ellenőrzések után, a források segítségével egy vízgyár felépítését tervezik.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Nagyon fontos azoknak a technológiáknak a beépítése, amik a vízminőség javítását biztosítják. Itt egy ilyen berendezést látunk, és ez azért fontos, mert a szomszéd ipari park másik oldalán az a cég, amely ezt a berendezést megmutatta, saját céget kíván létrehozni itt Zentán.”

A cél, hogy ezeket a berendezéséket itt gyártsák le, és hogy számos helyen tudjanak javítani az ivóvíz minőségén, hiszen Vajdaság szerte sok településen szennyezettek a felszíni vizek.

víz
ivóvíz
Zenta
Czegledi Rudolf
Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.
15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.