Ugrás a tartalomra

Európai Bizottság: Szerbia kész a hármas fejezetcsoport megnyitására

2023.11.09
09:53
2023.11.09
17:08
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Bizottság szerbiai jelentésének egyetlen pontján sincs szó visszalépésről, és ez jó hír – hangsúlyozta Ana Brnabić miniszterelnök miután az Európai Unió szerbiai küldöttségének a vezetője átadta neki a jelentést.

Hozzátette: a dokumentum mindazt tartalmazza, amit Belgrád az utóbbi egy évben az európai integráció területén tett, illetve elért. Emanuele Giaufret pedig arról biztosította a kormányfőt, hogy Brüsszel nyitott a bővítésre.

Szerbia előrehaladást ért el az igazságügy és a média területén, és további javulás várható a vonatkozó törvények módosítását követően, ám továbbra is jelen van a nyomásgyakorlás mindkét területen, emellett pedig Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, valamint a jogállamiság kérdésében is vannak hiányosságok – áll az Európai Bizottság Szerbiáról szóló jelentésében. Ana Brnabić miniszterelnök közölte: a jelentés azt mutatja, hogy az ország az elmúlt egy évben mennyire hangolta össze a politikáját az unióéval.

„A legfontosabb dolog, amit ezzel a jelentéssel kapcsolatban elmondhatok, az, hogy az Európai Bizottság egyértelmű előrehaladást állapított meg Szerbia európai integrációja tekintetében, ez pedig abból látszik, illetve attól a ténytől válik teljesen nyilvánvalóvá, hogy a jelentésben egyetlen terület sincs, amelyben visszalépés történt volna a tavalyi jelentésben foglaltakhoz képest.”

Az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője kiemelte, hogy az Európai Bizottság minden döntésének, így a jelentésnek is az az alapja, hogy a bővítés központi helyet foglal el Brüsszel politikájában, és ezt a lehetőséget ki kell használni.

Emanuele Giaufret, szerbiai küldöttségvezető, Európai Unió: „Tudom, hogy Szerbiában csalódottság uralkodik a csatlakozás üteme miatt. Megértem ezt a frusztrációt, de ennek leküzdésére van egy nagyon egyszerű válasz: keményebben kell dolgoznunk. Üzenem tehát a leendő kormánynak és a leendő parlamentnek, hogy van egy alapállás, de ez az alapállapot nem elég, ha ambiciózusak akarunk lenni, és fel akarjuk gyorsítani ezt az érdemeken alapuló folyamatot.”

Az Európai Bizottság jelentése a csatlakozásra váró országok számára az egyik legfontosabb mutató, ugyanis tartalmazza mindazokat a pontokat, amelyeket Brüsszel hiányosságként vagy előnyként él meg az adott országgal kapcsolatban. Ezzel iránymutatásként is szolgál, hiszen látszik belőle, hogy egy-egy országnak mely területeken kell még előrelépést tennie a teljes jogú tagság elnyerése érdekében.

Összességében az Európai Bizottság úgy véli, hogy Szerbia kész a hármas fejezetcsoport megnyitására, amely a versenyképességre vonatkozik. Az Európai Bizottság azonban 2021-ben és 2022-ben is ugyanezt állapította meg, 2021 decembere óta azonban nem nyílt meg újabb csatlakozási fejezet vagy klaszter.

Európai Bizottság
csatlakozási folyamat
Ana Brnabić
Emanuele Giaufret
Európai Unió
Szerbia
Választások 2023

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.
13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.