Ugrás a tartalomra

Listabemutató: Az albánok politikai harca folytatódik

2023.12.08
20:58
Forrás
Pannon RTV
December 17-én előrehozott parlamenti választások lesznek Szerbiában. A sorozatunkban megismerhetik a voksoláson induló jelöltlistákat. Shaip Kamberi 2014 és 2016 között, valamint 2020 óta parlamenti képviselőként élesen bírálta a szerb kormányt.

A Szerbiában élő albán kisebbség voksaira számít az előrehozott parlamenti választáson a Shaip Kamberi vezette Demokratikus Cselekvés Pártja. A párt Az albánok politikai harca folytatódik – Shaip Kamberi nevű listával 13-as számmal indul az előrehozott parlamenti választáson. A párt a parlamentbe jutás esetén ellenzékből politizálna. Ehhez azonban meg kell küzdenie nemcsak a többségi szavazókkal, hanem azokkal az albánokkal is, akik a másik albán kisebbségi listára adnák voksukat.

Shaip Kamberi 2014 és 2016 között, valamint 2020 óta parlamenti képviselőként élesen bírálta a szerb kormányt. Most arra számít, hogy ismét bekerül a 250 tagú törvényhozásba, és ismét a kormány egyik legerélyesebb kritikusa lehet.

A nemzeti kisebbségek esetében nem tíz-, hanem ötezer támogatói aláírásra van szükség ahhoz, hogy egy párt vagy koalíció indulni tudjon a köztársasági parlamenti választáson. A Shaip Kamberi által 2018 óta vezetett Demokratikus Cselekvés Pártja, amely ezúttal Az albánok politikai harca folytatódik – Shaip Kamberi néven indított listát, 5242 támogatói aláírást gyűjtött össze. A Köztársasági Választási Bizottság pedig tizenharmadikként hirdette ki az albán kisebbségi listát, amelyen kilenc jelölt szerepel.

 

A listavezető több interjúban is bírálta a kormányt és a köztársasági elnököt. Reményét fejezte ki, hogy Az albánok politikai harca folytatódik – Shaip Kamberi nevű listára annyian fognak szavazni, hogy legalább egy-két képviselőt a parlamentbe delegálhassanak, hogy legyen valaki, aki végre felemelje a hangját, és rámutasson, milyen negatív diszkriminációval kell szembesülniük a bujanováci, a preševói és a medveđai albánoknak. Szerinte az albánok lakta településeken egyáltalán nem valósul meg a részarányos foglalkoztatás, ezzel pedig az albán nemzeti kisebbség alapvető jogai sérülnek. Ugyanígy sérülnek a jogaik a foglalkoztatás esetén is, ugyanis a szerb intézmények már 15 éve, Koszovó függetlenségének kikiáltása óta nem ismerik el a Koszovóban szerzett diplomákat, noha több egyezmény is szól a kölcsönös elfogadásról.

Shaip Kamberi szerint a legsúlyosabban éppen Bujanovac, Preševo és Medveđa érintett, ugyanis ott a legalacsonyabbak a fizetések, ott a legnagyobb a munkanélküliség, és egyáltalán nem érkezik beruházás a térségbe. A hivatalos adatok szerint Szerbiában a nettó átlagbér szeptemberben valamivel több mint 85 ezer dinár volt, Belgrádban szeptemberben átlagosan nettó 108 ezer dinárt, Újvidéken 99 ezret, Szabadkán 75 és fél ezret lehetett hazavinni szeptemberben „tisztán”, addig Bujanovácon átlagosan 60 ezret, Preševóban 57 és fél ezret, Medveđán pedig mintegy 70 ezret kerestek. Ennyit kerestek egyébként ugyanebben az időszakban a csókaiak, a topolyaiak és a kishegyesiek is.

A 2002-es népszámláláskor Szerbiában – Koszovó nélkül - 61 647-en vallották magukat albánnak, vagyis a lakosság 0,82 százaléka. A 2011-es népszámlálást az albán kisebbség jelentősen bojkottálta, így azok aránya, akik albánnak vallották magukat, csak 0,08 százalék lett. A 2022-es népszámlálás alkalmával 61 687-en vallották magukat albán nemzetiségűnek a Koszovó nélküli Szerbiában. 2016-ban, amikor a Demokratikus Cselekvés Pártja egyedüli albán pártként indult a választáson, egy parlamenti helyet tudott szerezni. Az albán kisebbségnek a 2020-as választáson három képviselője jutott be a parlamentbe, de akkor közös listán indult az összes albán párt.

2022-ben a Preševo-völgyi Albánok Koalíciójának tagjaként indult a Demokratikus Cselekvés Pártja, és akkor egy képviselőjük, maga Shaip Kamberi jutott be a belgrádi képviselőházba. A politikus most azt mondta, voltak próbálkozások arra, hogy ismét együtt induljon a két albán kisebbségi párt, de nem tudtak egyezségre jutni, ugyanis főként a helyi, bujanováci, preševói és medveđai ügyeket illetően gondolkodnak másként.

Választások 2023
Választások 2023

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.