Ugrás a tartalomra

Listabemutató: Együtt a jövőért és a fejlődésért

2023.12.05
21:09
Forrás
Pannon RTV
December 17-én előrehozott parlamenti választások lesznek Szerbiában. A sorozatunkban megismerhetik a voksoláson induló jelöltlistákat. Tizenhárom nemzeti kisebbségi párt, illetve mozgalom fogott össze, hogy indulhasson a december 17-i választáson.

Az Együtt a jövőért és a fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért nevű listán bosnyák, vlah, montenegrói, horvát, görög, roma, román, magyar és jugoszláv jelöltek is vannak. A szavazólapon ők a 10-es számmal szerepelnek.

Mivel a nemzeti kisebbségek esetében nem tízezer, hanem csak ötezer támogatói aláírás összegyűjtésére van szükség, ennyi aláírást adott át az Együtt a jövőért és a fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért nevű lista is. Mivel kizárólag kisebbségi pártok, mozgalmak és civil szervezetek szerepelnek a jelöltek között, nem volt kérdéses, hogy a Köztársasági Választási Bizottság jóváhagyja, hogy ez a lista nemzeti kisebbségiként induljon. A koalíciót a Jövőért és Fejlődésért Párt, a Bosnyák Polgári Párt, a Montenegróiak Pártja, a Vlach Néppárt, a Magyar Polgári Szövetség, a Horvátok Demokratikus Közössége, a Szerbiai Görögök Polgári Pártja, a Vajdasági Mozgalom, a Szerbiai Tolerancia, a Jugoszlávok Szövetsége, a Roma és nem roma nők szerbiai hálózata és a Bánáti Románok Uniója alkotja.

A listán 60 név szerepel, a listavezető pedig Jahja Fehratovic, aki az előző mandátumban még az Igazság és Megbékélés Pártjának színeiben jutott be a parlamentbe, de aztán kilépett a frakcióból, majd saját pártot alapított. A politikus fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek összefogását, és a Szandzsák fejlesztését.

Jahja Fehratović, köztársasági parlamenti listavezető, Együtt a jövőért és a fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért lista: „Itt az ideje, hogy magunk felé forduljunk, hogy hazai és egészséges termékeket vásároljunk. Ezzel a hazai gazdaságba fektetünk, erősítjük a gazdaságokat, a kistermelőket, és segítünk egymásnak. Tenni fogunk azért, hogy az egészséges élelmiszerek termelői további támogatást és kiemelt státust kapjanak, valamint a termékeiket garantáltan megvegyék.”

Az Együtt a jövőért és a fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért nevű lista kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaságra, a területfejlesztésre.
 
Ferhan Sejdović, köztársasági parlamenti képviselőjelölt, Együtt a jövőért és a fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért lista: „Nincs jövő egészséges társadalom nélkül, az egészséges társadalomhoz pedig egészséges élelmiszerre van szükség. Itt az ideje, hogy magunk felé forduljunk, és egészséges, hazai termékeket vásároljunk, segítve ezzel a saját termelőinket és a saját térségünket.”
 
Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke a lista hetedik helyén szerepel. Mint mondta: sokan kérdezték tőlük, miért nem indul a párt önállóan, magyar pártként, miért lépett koalícióra más kisebbségekkel, erre pedig az a válasz, hogy megváltozott a helyzet, csökken a népesség száma, és csökken a vajdasági magyarság száma is, az utóbbi tizenegy évben 70 ezer magyar tűnt el.

A sokszínűség mellett az egyes nemzeti közösségek egyéni jegyeire is figyelmet kívánnak fordítani.
 
Predrag Balašević, köztársasági parlamenti képviselőjelölt, Együtt a jövőért és a fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért: „A béke, a tolerancia és az egymás mellett élés mellett kardoskodunk mind a kisebbségek, mind a többség esetében. Úgy gondolom, hogy mi, vlachok a történelem során mindig jó példái voltunk annak, hogyan kell egy államban élni, és tisztelni azt az államot. És remélem, hogy ez az állam pozitív választ ad majd ennek a közösségnek.”

A nemzeti kisebbségek pártjainak esetében a természetes választási küszöb van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. Mivel a 2020-as döntés a parlamentbe jutási küszöb csökkentéséről az eredetileg felvetett formában negatív hatással lett volna a kisebbségi pártokra, a VMSZ javaslatára a nemzeti kisebbségek esetében másmilyen mandátumszámolást alkalmaznak: a nemzeti kisebbségi pártok eredményét 35 százalékkal növelik, és csak ezt követően osztják le a mandátumokat. A tavalyi választásokat követően megjelent statisztikák azt mutatják, hogy egy parlamenti hely megszerzéséhez körülbelül 13 600 szavazatra volt szükség. Ez azt jelenti, hogy a pozitív diszkriminációt és a tavalyihoz hasonló részvételi arányt is beleszámítva, az Együtt a jövőért és a fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért nevű listának körülbelül tízezer szavazatot kellene megszereznie ahhoz, hogy képviselőt tudjon a parlamentbe juttatni.

Választások 2023
Együtt a jövőért és a fejlődésért
Választások 2023

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.