Ugrás a tartalomra

Listabemutató: Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke

2023.11.28
17:11
2023.11.28
17:20
Forrás
Pannon RTV
December 17-én előrehozott parlamenti választások lesznek Szerbiában. A sorozatunkban megismerhetik a voksoláson induló jelöltlistákat. A Szerbiai Szocialista Párt adta át másodikként a jelöltlistáját a Köztársasági Választási Bizottságnak.

A programunk alapját a nemzeti és az állami érdekek, valamint a szociális igazságosság elvei melletti kiállás adja – hangsúlyozta Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke a nevét viselő választási lista átadásakor.

A legutóbbi előrehozott parlamenti választáson 19 lista vett részt, ebből hét szerb és öt kisebbségi lista képviselői kerültek be a törvényhozásba. A legtöbb képviselője a Szerb Haladó Párt listájának lett, 120 politikusuk ülhetett be a parlamenti patkóba. A Szerbiai Szocialista Pártnak és koalíciós partnereinek 31 hely jutott. Ebből 23 hely a szocialistáké, nyolc pedig az Egységes Szerbiáé lett. Az Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke nevű listán most is ez a két párt szerepel, és amennyiben a másfél évvel ezelőttihez hasonló eredmény születne, hasonló lenne a politikusok párteloszlása is.

A választás utáni koalíciókról szólva Ivica Dačić kiemelte, hogy a szocialisták 2012 óta együtt kormányoznak a Szerb Haladó Párttal, és ami jól működik, azon nem kell változtatni. Mint mondta, hamis Európa-párti vagy hamis hazafias pártokkal nem lépne koalícióra.

„Mi a főbizottság ülésén egyhangú döntést hoztunk arról, hogy a választások után folytatjuk az együttműködést a Szerb Haladó Párttal. Ahogy arról is, hogy nem támogatjuk az együttműködést azokkal a pártokkal, amelyek Koszovó elismerése mellett állnak ki, vagy azt akarják, hogy a szerb népet népirtókként bélyegezzék meg, vagy az úgynevezett Európa-párti, hamis Európa-párti vagy hamis patrióta pártokat, amelyek arra használnának minket, hogy megdöntsék Aleksandar Vučićot.”

A listavezető kitért arra is, hogy miért Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke a szocialisták által vezetett lista neve. Mint mondta: az szolgálná az ország érdekeit a leginkább, ha ő lenne a kormányfő. 

Szeretnénk nyitottak és tisztességesek lenni mindenkivel. Amennyiben elegendő számú szavazatot kapunk, ha elnyerjük az állampolgárok bizalmát, ez a mi javaslatunk a miniszterelnöki posztra. Emellett az utóbbi években jó kapcsolatot alakítottunk ki a Szerb Haladó Párttal. Az a célunk, hogy ez az együttműködést a választások után is folytassuk. Büszkék vagyunk mindarra, amit jól végeztünk az elmúlt tíz évben.”

Az Ivica Dačić rámutatott, több mint húszezer támogatói aláírást gyűjtöttek össze egy nap alatt, ami azt bizonyítja, hogy továbbra is komoly támogatással rendelkeznek. Ennek egyik oka pedig az, hogy komoly és stabil programjuk van már évek óta. Szerbia érdekét pedig az szolgálná a leginkább, ha a következő időszak az ország számára is stabil lenne, és nem tartanának előrehozott választást.

Arra számítok, hogy a mi koalícióink, szocialistáké és a haladóké, nyerik meg a választásokat, vagyis hogy stabil politikai többségünk lesz a kormány megalakításához. Ez nagyon fontos, mert stabil koalíció nélkül semmi komolyat nem lehet tenni. Természetesen így lehetőség nyílik arra, hogy a következő években ne legyenek ilyen politikai instabilitások.”

A Szerbiai Szocialista Párt 250-es köztársasági parlamenti listáján többek között vállalkozók, egészségügyi dolgozók, jogászok, közgazdászok és nyugdíjasok szerepelnek. Ezúttal is helyet kapott rajta, igaz, csak a nem annyira befutónak tűnő 37. helyen Dani Zoltán nyugalmazott ezredes, aki azzal vált ismertté, hogy 1999 márciusában, Jugoszlávia bombázása idején lelőtte a NATO egyik F-117-es lopakodó vadászgépét.

De a szocialisták listáján találjuk – mégpedig az előkelő, harmadik helyen – Slobodan Milošević unokájának, Dušan Bajatovićnak, Szerbiai Gázművek igazgatójának, Slavica Đukić Dejanović oktatási miniszternek, illetve elődjének, Branko Ružićnak a nevét. A két utóbbi politikus neve nem szerepelt a 2022-es választási listán, ez azonban nem jelentette azt, hogy ne számítottak volna a közreműködésükre, ahogyan várhatóan az új kormányban is szerepet kaphatnak majd.

Választások 2023
Ivica Dačić
Szerbiai Szocialist Párt
Választások 2023

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.