Ugrás a tartalomra

Oktatási és mezőgazdasági sikerek a VMSZ-nek és az MNT-nek köszönhetően Szenttamáson

2023.11.21
12:38
2023.11.26
14:38
Forrás
Pannon RTV
Szenttamási mezőgazdasági termelőkkel, illetve sikeres vállalkozások vezetőivel találkoztak hétfőn a VMSZ és a tartomány képviselői. Lakossági fórumon tájékozódtak a helyi eredményekről, illetve beszélgettek a szenttamásiakkal.

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási szervezetének összefogása eredményeként a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában két évvel ezelőtt megnyílt a magyar-szerb nyelvű napközi, ami nagy segítséget jelent a szülőknek. Az idei tanévtől két váltásban 40 gyerek kap elhelyezést és meleg ebédet.

Kraszulyák Kuszli Melinda, napközis tanító: „Ez a kevés idő alatt is úgy vettük észre, hogy nagyon sokat jelent a szülők számára is, mivel itt fél 7-től fél 5-ig van a tanítás, és a szülők akkor hozzák és viszik a gyerekeket, amikor nekik megfelel.”

Balázs Végel Elvira 18 évig könyvelőként dolgozott, majd 2020 májusában saját vállalkozásba kezdett. Két ember számára biztosít munkát.

Balázs Végel Elvira, vállalkozó: „A Prosperitatinak köszönhetően valóra vált az összes bútorzat, a számítógépek, a nyomtatók, a klíma vásárlása. Szóval, amit itt látnak, ezt mindet a Prosperitati segítségével tudtuk megvásárolni.”

A Blazsanyik családban már a felmenők is mezőgazdasággal foglalkoztak. Blazsanyik Csaba a Prosperitati Alapítványnál 2016-ban talajelőkészítőre, két évvel később permetezőre és traktorra, 2020-ban pedig földvásárlásra pályázott sikeresen.

Blazsanyik Csaba, mezőgazdasági termelő: „A nagyobb traktorokkal, azokkal megcsináljuk az elmunkálást, a középkategóriás traktorokkal a vetést, a kisebb traktorokkal pedig a permetezés, ekézés. Valójában zökkenőmentesebben megy a munka.”

A VMSZ képviselői a lakossági fórumon elsősorban mezőgazdaságról és az ágazatot érintő tartományi támogatásokról beszélgettek a helyiekkel.

Dr. Molnár Viktor, igazgató, Tartományi Mezőgazdasági-fejlesztési Alap: „Évről-évre százalékosan mind nagyobb támogatást nyújt a titkárság. A régebben megszokott 50 százalékos támogatásról már 60, 70, illetve bizonyos pályázatok esetében 80, sőt 90 százalékos támogatást is ad.”

A VMSZ mezőgazdasággal foglalkozó csapata a Magyar Szó Magvető című mezőgazdasági mellékletének szerkesztőivel rendszeresen szervezi a közösségi esteket Vajdaság-szerte.

Kovács Elvira, alelnök, VMSZ: „Elsősorban interaktívra tervezzük ezeket, tehát mi egyrészről bemutatjuk a választási programunkat, elképzeléseinket, illetve a lehetőségekről beszélünk és az előttünk álló időszakról, ezáltal arra kérve a polgárokat, hogy december 17-én ne feledkezzenek meg arról, hogy választások vannak, hogy az egyetlen önálló magyar listaként ki, ha nem a VMSZ az, aki képviselni tudja az itteni magyarság érdekeit.”

Szenttamáson a következő lakossági fórum november 27-én lesz.

Szenttamás
mezőgazdaság
termelő
gazda
VMSZ
Magyar Nemzeti Tanács
MNT
Prosperitati Alapítvány
Prosperitati
Vászatások 2023
Vajdasági Magyar Szövetség
Választások 2023

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.