Ugrás a tartalomra

A tordaiak éltek a lehetőséggel

2023.11.20
07:42
2023.11.26
14:56
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Tordára látogatott a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője vasárnap két termelőnél járt, akik több alkalommal sikeresen pályáztak az alapítványnál. A tordaiak elsősorban az elavult mezőgépeiket cserélték le, de a föld- és házvásárlási lehetőségeket is kihasználták.

A Kis család 16 hektáron gazdálkodik. A Prosperitati Alapítvány támogatásainak köszönve felújították a mezőgazdasági gépezetet, de sikerült gyarapítani a termőföldjük mennyiségét is. Kis Attila: „A traktorok, mezőgépek, amiket megvettük nem is olyan régen, pár évvel ezelőtt, már mondhatom azt, hogy azok szinte a duplájába kerülnek. Nem győzzük a gazdaságot megduplázni, hogy mi azt a megduplázott árakat tartani tudjuk, úgyhogy kellenek ezek a támogatások. Főleg a Prosperitati nagyon sok százalékot vissza tud adni, a 75 százalékos támogatások ezek nagyon jól jönnek a gazdaságnak.”

Torda lakosságának a legnagyobb része mezőgazdaságból él. Főleg gabonatermesztéssel foglalkoznak, az állattenyésztés ebben a faluban is visszaesett. Dobai János, elnök, Torda HK: „Az elmúlt öt-hat évben minden pályázaton részt vettek a tordaiak, vannak, akik több alkalommal is. És el lehet mondani, hogy 99 százalékban a tordai termelők nyertek is. Ez nagyon fontos amiatt is, hogy aki támogatást kap, az valószínűleg nem tud, nem fog majd elmenni. És ez valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy akik itt akarnak jövőt csinálni maguknak, azok biztos, hogy nem fognak elmenni.”

Lőrinc Zsolt fiatal tordai termelő, aki édesapjával 140 hektár földet munkál meg. Főleg kukoricát, búzát és napraforgót termesztenek. „Az utóbbi években mi is részt vettünk a Prosperitati általi pályázatokon. Öt pályázatban is sikeresen részt vettünk és ennek segítségével földterületet, gépeket, valamint traktort is vásároltunk. Nagyon sok segítséget jelentett a gazdaságunk számára. Ez által minőségesebben, korszerűbben, szakszerűbben tudjuk megmunkálni a földeket. Valamint, hogy a területeket is tudtuk bővíteni.”

A két nyertes tordai pályázó családot meglátogatta Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. „Pásztor István elnök úr által megálmodott és kiharcolt gazdaságfejlesztési programnak egy nagy nyertese Torda lakosságarányosan is. Több mint kétszáz nyertes pályázata és pályázója van. És el kell mondjam, 1,7 millió eurónyi támogatással közel három millió eurónyi fejlesztés valósult meg ebben a bánsági faluban. Ennek a folytatásáért harcolunk és dolgozunk. Meg kell erősíteni ezeket a közösségeket, hiszen ezek a fejlesztések jelenthetik a kapaszkodót a szülőföldön való boldoguláshoz.”

A vendégek a helybeli Művelődési Otthonban megnézték a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Páratlan páros című vígjátékát. Az előadás kezdete előtt Juhász Bálint és Dobai János arra szólították fel a tordaiakat, hogy - akárcsak a korábbi alkalmakkor - ezúttal is menjenek el szavazni, december 17-én karikázzák be a hatos számot, szavazzanak a VMSZ jelöltjeire.

Választások 2023
Dobai János
Torda
VMSZ
Prosperitati
Választások 2023

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű