Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

107-godišnja Ilonka Kovač svakog jutra ima istu obavezu, brigu o bašti

2021.10.18
09:48
Forrás
Pannon RTV
Morate živeti skromno i vredno raditi - to mladima poručuje 107-godišnja Ilonka Kovač, koja je najstarija stanovnica ne samo Novog Sada, već i cele Srbije.

U lokalnoj Velikoj crkvi „Ime Marijino", njen rođendan je obeležen u okviru svete mise. Na kraju mise je kao poklon dobila 107 ruža.

Teta Ilonka ima dvoje unučadi, četiri praunuka i jednog čukununuka. Retko ih viđa jer žive u Italiji, Londonu, Amsterdamu, Škotskoj i Mađarskoj. Jedan od njenih unuka, Gabor Bali, došao je kući iz Budimpešte da čestita stosedmogodišnjoj, kako je oni nazivaju „dediki".

Pannon RTV/Juhász Géza

Gabor Bali, unuk Ilonke Kovač: „Kada čovek šeta po različitim gradovima, vidi različite zgrade na kojima je zapisano kada je osnovana, uvek se seti da je baka rođena pre nego što je taj spomenik izgrađen. Pošto se to občno zapisuje kod brojke od sto, zgrada ili bilo šta drugo što ima karakter spomenika, tako da je ona zapravo uvek uvek sa nama. Svi pričaju anegdote iz kuhinje, kada smo pre četiri ili pet godina došli, ona se izvinjavala što je napravila samo jedan kolač, jer je boli ruka, iako su tu i mlađi, koji nisu napravili ni jedan."

Pannon RTV/Juhász Géza

Teta Ilonka je rođena 15. oktobra 1914. godine u Bačkoj Topoli. U Novi Sad se preselila početkom tridesetih godina prošlog veka. Radila je kao krojačica. Sa sto sedam godina sama odlazi na pijacu, kuva i brine se o svojoj cvetnoj bašti, na koju je posebno ponosna. U bašti se nalaze i četrdesetogodišnji grmovi ruža i šezdesetogodišnje tuje. Teta Ilonka svaki dan pre spavanja razmišlja o obavezama za sledeći dan.

Pannon RTV/Juhász Géza

Ilonka Kovač, Novi Sad: „Prva stvar što uradim kada ustanem jeste da uredim baštu. To radim, čistim je, što je osušeno skinem, uvek ima šta da se radi ako želite da bude u redu, a ja zaista volim da bude u redu, da ne bude nikakvog smeće, i ništa drugo što tamo ne pripada."

Pannon RTV/Juhász Géza

Teta Ilonka sa svojih 107 godina poručuje mladima da pokušaju da žive što skromnije i da vredno rade. Kako kaže, i ona svoj život živi na osnovu tih vrednosti.

Ilonka Kovač
Novi Sad

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:50

Više novca u vojvođanskoj kasi

Skupština Vojvodine prihvatila je predlog rebalansa budžeta, kojim je vojvođanska kasa uvećana za 800 miliona dinara. Uprkos tome, budžetski deficit nije promenjen i dalje je 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

U Mađarskoj registrovano skoro 12.000 novozaraženih

U Mađarskoj je preminulo 162 pacijenta, a registrovano je još 11.871 novozaraženi, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu, gde se ističe da je do sada vakcinisano 6.087.474 osobe, od kojih je 5.823.818 primilo drugu, a 2.269.551 već i treću dozu.