Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

11. Festival kukuruza u Tordi

2019.09.22
15:24
2019.09.22
17:04
Forrás
Pannon RTV
Lepo vreme pogodovalo brojnim gostima Festivala kukuruza u Tordi. U ručnom krunjenju kukuruza snage je odmerilo 12 domaćih, mađarskih i rumunskih ekipa.
Pannon RTV/Idei Sándor

Berba kukuruza uvek je bila jedna od najvažnijih zadataka u životu seoskih ljudi. Često teže i od žetve. Pogotovo, kada je moralo sve da se radi ručno.

Pannon RTV/Idei Sándor

Ildiko Deneš je stigla iz Rumunije, ovde je naučila sečenje i vezanje kukuruza u struk: “Volim ovaj festival, jer si na vazduhu, sa prijateljima. Imali smo tradicionalni doručak, dobar je vazduh, atmosfera, društvo, muzika, svega ima.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Već treću godinu mladi iz Feketića učestvuju na takmičenju u branju kukuruza. “Uspeo sam da savladam branje kukuruza, zajedno sa prijateljima. Svake godine dolazimo, postajemo sve bolji i bolji” ponosno govori Mikloš Lodi iz Feketića.

Pannon RTV/Idei Sándor

Glavni cilj događaja je da na nekoliko dana donese dobar osećaj zajednici – rekao je predsednik MZ Torda Janoš Dobai: “Berba kukuruza je za Tordu veoma važna, jer je u našim njivama zasejano oko sedamdeset procenata kukuruza a naš cilj je bio da pokažemo da berba nije bila laka u vreme kada su to radili naši roditelji, bake i deke, kada su sve radili ručno. Tu tradiciju treba negovati i prenositi na mlade ljude. To nam je bilo najvažnije i na ovo smo iz godine u godinu gradili nove sadržaje.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Događaj je otvorio Atila Juhas, državni sekretar za poljoprivredu: ”Posebno priznanje i čestitka Torđanima, jer oni imaju upornost da ga organizuju. Sa druge strane, jer postoji interesovanje. Uzaludna je volja organizatora ako nema interesovanja timova i predstavnika okolnih sela koji ovde dolaze.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Ove godine u njivama Torde se očekuje prinos iznad proseka. “Naš prosečan prihod je 9-9,5 tona. To je daleko iznad proseka u Tordi. Prošle godine smo imali dovoljno sreće da smo postigli takav prosek, ali ove godine će se to ponoviti“ kaže Ede Dvorak direktor Zemljoradničke zadruge Torda.

Pannon RTV/Idei Sándor

Pored kulturnog progama, vašara rukotvorina, takmičenja u kuvanju i predstavljenja poljoprivrednih mašina, posetioci su mogli posetiti i spomen kuću dr. Janoš Berenji.

Torda
festival
kukuruz
Festival kukuruza
Janoš Dobai
Atila Juhas

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.