Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

20. godišnjica Kluba Torđana

2018.06.23
21:05
Forrás
Pannon RTV
Banatsko naselje Torda slavi 20 godina postojanja Kluba Torđana i izlazak 90. broja Torđanskih Novina. Svečanoj sednici prisustvovalo je više od 200 gostiju iz svih krajeva sveta.
Pannon RTV

Svečana sednica započela je svečanim govorom i himnusom Kluba Torđana. Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta Mađara: “Pre dvadeset godina kada je osnovan, Klub Torđana je odlučio da neće zaboraviti one koji su otišli. Zajedno, sa Mađarima celog sveta, Torđanima koji su otišli, zajedničkim snagama pokušava održavati saradnju, vezanost za domovinu i verujem da su veoma uspešno radili. Važan posrednik u ovome su Torđanske Novine, koje je dobitnik Nagrade dijaspore.”

Pannon RTV

Klub Torđana trenutno broji više od osamsto članova. “Ako gledamo da ih sa porodicama zajedno ima 1500-2000 članova, u Tordi  ima oko hiljadu duša, možemo reći da nas ima oko 3000 koji isto razmišljamo, isto osećamo, zajedno brinemo o našem naselju Torda”, rekao je predsednik Kluba Torđana Đerđ Lazar.

Mnogi iseljenici iz Torde dolaze za ovu priliku. Kako kažu, Torđana ima po celom svetu, sem u Aziji. “Hvala Đuriki Lazar, koji redovno šalje novine, tako se informišem šta se ovde dešava. Vidim da je selo veoma aktivno. Drago mi je što selo održava običaje”, kaže Geza Višnjei, iseljenik u Kanadu.
U okviru svečanosti otvorena je spomen kuća Janoš Berenji i položeno cveće na spomen-ploču osnivača Kluba Torđana.

godišnjica
Klub Torđana

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.