Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

60 godina Odseka za mađarski jezik i književnost

2019-10-22
18:24
Forrás
Pannon RTV
Tokom proteklih šest decenija, gotovo hiljadu studenata diplomiralo na Odseku za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Odsek hungarologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, proslavio je danas 60 godina postojanja. Na događaju je rečeno: danas u Vojvodini nema naselja sa mađarskim življem, u kojem nema mađarskih učitelja, bibliotekara, lektora, novinara, književnika koji su diplomirali na Odseku hungarologije.

Ove godine, 22 studenata prve godine se upisalo na Odsek za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine. Inače, u institutu poznatom u javnosti kao Mađarski odsek, blizu sto studenata sluša nastavu.

Ervin Šinko je 1959. godine osnovao Odeljenje za mađarski jezik i književnost radi obrazovanja mađarskih nastavnika. Danas se ovde školuju kolege koji rade u svim oblastima našeg kulturnog života.

Eva Toldi, šef odeljenje hungarologije: “Podučavamo buduće novinare, lektore, korektore, prevodioce, bibliotekare, kulturne menadžere.”

Na svečanosti održana je memorijalna konferencija Imre Borija, koji je bio ključna ličnost na Mađarskom odseku.

Eva Albert, studentkinja druge godine hungarologije: “Srednju školu sam završila na srpskom jeziku i četiri godine nisam imala kontakt sa mađarski jezikom u školi, i veoma mi je nedostajao. Zaista volim književnost, mađarski jezik i htela sam da učim o maternjem jeziku na maternjem jeziku.”

Danas obeležavamo praznik mađarskih intelektualaca u Vojvodini, mađarskih nastavnika, organizacije zajednice i odgovornosti, rekao je Jene Hajnal predsednik MNS: “Istraživanje istorije vojvođanskih Mađara postaje tvrđava koja nije samo u našem regionu, u bivšoj Jugoslaviji, nego i u Karpatskom basenu i u svetu stekla slavu i priznanje, kako u oblasti istraživanja i obrazovanja, tako i u oblasti organizacije zajednice.”

Mađarski odsek kao jedan od bastiona mađarskih intelektualaca imao je teška vremena i loše odluke – rekao je Ištvan Pastor. Predsednik Pokrajinske skupštine i Saveza vojvođanskih Mađara je svo vreme bio uveren da sve treba zajedno prevazići. “Moramo zajedno preživeti, jer je Mađarski odsek zajednička vrednost mađarske zajednice u Vojvodini. To je zajednička vrednost čiji uspeh, napredovanje i pomoć u izgradnji međunarodnih odnosa ne možemo odvojiti od osnivača."

U svom govoru, šef odeljenja Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske Judit Pirićine Sabo je podsetila da je mađarski premijer Viktor Orban 2019. godine dodelio prestižnu nagradu za prekogranične Mađare “Zoltan Kaloš” Mađarskom odseku. “Za šest decenija rada u obrazovanju nastavnika maternjeg jezika, prevodilaca, novinara kao i u oblasti naučnih istraživanje i publikacije.”

Ovo je u velikoj meri doprinelo kulturnom i intelektualnom razvoju vojvođanskih Mađara, istovremeno i očuvanju nacionalnog identiteta – naglasila je ona.

Filozofski fakultet
Novi Sad
odsek za mađarski jezik
Ištvan Pastor
Jene Hajnal
Eva Toldi
Judit Pirićine Sabo

Najnovije

16:52, Frissítve: 17:03

Oko sto dobrovoljaca dalo krv u Bečeju

To znači da se broj lokalnih davalaca krvi nije smanjio ni u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Poslednjih meseci je, međutim, na nivou zemlje manje davalaca, pa su i zalihe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine pri kraju.

Najčitanije

Pomozimo porodici Šuranji

Drva za ogrev, građevinski materijal, topla odeća, hrana - sve to nedostaje u kući porodice Šuranji, koja živi u teškim uslovima. Šestočlanoj porodici je potrebna pomoć.