Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

60 hiljada litara dezinfekcionog sredstva za Sentu

2020-03-27
20:48
2020-03-27
22:05
Forrás
Pannon RTV
U opštini Senta biće podeljeno skoro 60 hiljada litara sredstva za dezinfekciju. Boce od po pet litara će domaćinstvima dostaviti volonteri.

Isporuka sredstva za dezinfekciju za domaćinstva počela je danas u stambenom bloku na obali Tise. Akciji koju je pokrenula lokalna samouprava priključilo se Dobrovoljno vatrogasno društvo, javno-komunalno preduzeće i zaposleni iz nekoliko lokalnih preduzeća. Taj posao je tokom poslepodneva teka prilično brzo. Volonteri ističu da primer zajedništva koji vlada u Senti može poslužiti kao primer i drugima.

Silard Beviz, volonter: „Svi imaju pozitivnu reakciju. Naravno, do mnogih informacija nije ni stigla, jer se za razliku od većine ljudi, koji se informišu putem tableta, računara ili telefona, oni stariji informišu uglavnom samo preko televizije i radija. Verujem da je ova akcija uspešna i mislim da smo napravili makar jedan mali korak prema napred u celoj voj situaciji. Možemo biti zahvalni što imamo takvu zajednicu i što možemo ovo da uradimo."

Isporučeno sredstvo za dezinfekciju ne treba dodatno razblaživati. Preporučljivo je to sredstvo koristiti kod ulaza i na kvakama, rekao je Lerinc Čongor, osoba zadužena za zdravstvo. On je dodao: „Ostanite i dalje kod kuće, perite ruke sapunom i ako je potrebno koristite ovo sredstvo za dezinfekciju na kvakama, čak i onda ako ne izlazite napolje. Virus se naime može preneti i rukama ili preko novčanica, a sa njima ne možemo da izbegnemo kontakt. Ipak sa dezinfekcijom i pranjem ruku to može da se izbegne. Ova boca od pet litara naravno verovatno neće biti dovoljna u svakom domaćinstvu. Procene pokazuju da to sredstvo ipak može rajati dosta dugo, ali samo onda ako se pravilno upotrebljava ".

Nadležni nadalje ističu da je sredstvo pre svega namenjeno za dezinfekciju. Dakle sredstvo na određenu površinu treba naneti tek nakon što tu istu površinu očistimo. U slučaju da se boca od pet litara sredstva za dezinfekciju u nekom domaćinstvu potroši, nadležni će obezbediti dodetnu količinu istog.

Senta
dezinfekcija
sredstvo

Slične vesti

Najnovije

Népszerű

Najčitanije

Preminuo Tibor Sarapka

Vest o smrti jednog od najznačajnijih mađarskih vajara u Vojvodini objavilo je Dečje pozorište u Subotici. Tibor Sarapka imao je 57 godina.