Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

65 kotlića ukusne riblje čorbe u Martonošu

2022.08.06
19:15
2022.08.06
19:23
Forrás
Pannon RTV
Pored Vojvodine, na 20. Međunarodno takmičenje u kuvanju riblje čorbe stigle ekipe iz Mađarske i Rumunije.
Pannon RTV/Raffai Csaba

Riba je podeljena, te je počelo kuvanje. Gotovo u svakom kotliću se kuvalo od različitih namirnica, kako kažu običaja ima koliko i kuća.

Robert Kenjereš, Martonoš: “Priprema se običan riblji temeljac, u kome je šaran, deverika, patuljasti som, crni luk, paprika, paradajz. Prvo se ovo skuva, zatim pasira, to će biti osnova za čorbu u koju se posle ubacuju začini i na kraju riba.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Prateći događaj bilo je takmičenje u kolačima, kojih je bilo u velikom broju, sve ukusni od ukusnijih.

Vivien Koso, Martonoš: “Doneli su veliki kolač sa višnjama. Višnja sa šećerom i prezlom stavlja se između dva sloja testa. Jako je jednostavno za napraviti. Od gore se pospe šećerom u prahu.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Gastro manifestacija je svake godine sve popularnija. Prvih godina se održavala ispred zgrade mesne zajednice, a danas se već organizuje iza zgrade, gde može stati više timova. Ove godine na takmičenje se prijavilo 65 ekipa.

Gergelj Horvat, predsednik MZ Martonoš: “Broj ekipa se povećalo u odnosu na prethodne godine. Kako je Udruženje ribolovaca pobedio na konkursu u Opštini Kanjiža, tako su sad mogli besplatno podeliti po 3 kilograma ribe za svaku ekipu.”

Okupljene je tokom događaja zabavljala živa muzika, nakon čega su na bini nastupale muzičke zvezde iz Mađarske.

riblja čorba
Martonoš
20. Međunarodno takmičenje u kuvanju riblje čorbe

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.