Ugrás a tartalomra

7000 hektara jagoda u Srbiji

2019.05.21
21:02
Forrás
Pannon RTV
Cena jagoda na subotičkim pijacama se kreće 150-300 dinara, u radnjama dostiže čak 660 dinara po kilogramu.

Cena jagoda na subotičkim pijacama se kreće 150-300 dinara, u radnjama dostiže čak 660 dinara po kilogramu.

Na tržištu su prve jagode bile iz Grčke, Makedonije i Albanije, a od sredine aprila pojavili su se i domaći proizvođači jagoda iz plastenika. Poslednjih dana može se kupiti i jagoda sa otvorenih polja.

Tezge na subotičnoj Mlečnoj pijaci su prepune svežeg, sezonskog povrća. Skoro svaki prodavac ima u ponudi i prvo prolećno voće, jagodu. “Fini su. Malo je čudno što su cene još uvek ovako visoke. Jedan dan su 120-150 dinara, drugi dan 240, valjda je tako zbog vremena" kažu kupci.

Nikola Miletić sa porodicom punih 20 godina uzgaja jagode na otvorenom. Trenutno je u toku berba jagoda sa 2 hektara. Obično ima 7-8 sorti jagoda i prema njegovom mišljenju proizvodnji jagoda ne preti opasnost od preprodavaca, ali kvalitetna jagoda ima cenu. "Da bi proizvodnja bila profitabilna, prosečna cena bi trebala da bude najmanje 150 dinara. Ispod toga proizvodnja nije profitabilna. Veliko je ulaganje ako želimo kvalitetnu jagodu” kaže Miletić.

Proizvođač smatra da je jagoda sa peska najslađa. “Mnogi tako misle i dokazano je da je jagoda i uopšte voće sa peska slađe. Biljkama je ovde potrebno samo više prihrane i vode. Zato sam sproveo dve kapajuće trake u jednom redu, na taj način mogu bolje i češće da prihranjujem i navodnjavam.”

U horgoškom polju jagoda porodica Maćaša Šarkanja očekuje rekordan prinos. Od kraja aprila traje berba sa 24 hiljada kućica na 2000 kvadrata. Do sada se može pohvaliti sa dve tone prinosa. “Trudili smo se zaštititi se od kiše. Pokrili smo folijom, na taj način jagoda skoro da nije ni pokisla. Folija je odvukla vlagu i tako nismo imali truleži u jagodama. Možemo ostati konkuretni. Iako je uvozna jagoda dosta jeftinija, ko ga jednom kupi, drugi put sigurno neće.”

U Srbiji se jagoda uzgaja na oko 7000 hektara. Prema podacima Privredne komore Srbije, prošle godine je iz Srbije u Evropsku uniju i Rusiju izvezeno 14267 tone sveže i zamrznute jagode, u ukupnoj vrednosti od 24 miliona evra.

jagoda

Najnovije

17:53, Frissítve: 18:43

Praznični program na Panon RTV-u

Panon televizija povodom predstojećih uskršnjih praznika za gledaoce priprema praznični program i filmove. Ne samo televizija, već Panon radio i Subotički mađarski radio su takođe pripremili šaroliki praznični program za slušaoce.
12:06, Frissítve: 16:23

Zanimljiv Dan škole u Bečeju

Osnovna škola “Šandor Petefi” u Bečeju je juče proslavila Dan škole. Ovog puta publici na glavnoj bini Mađarskog kulturnog društva nisu se predstavili đaci.
19:56, Frissítve: 20:08

Uređivanje zelenih površina u Novom Sadu

Tretman stabala oštećenih u nevremenu prošlog leta, orezivanje granja i ruža, košenje travnjaka, sadnja prolećnih cvetnih aleja. Zelene površine Novog Sada uređuju radnici Javno-komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo”.

Najčitanije

U Subotici se nastavlja asfaltiranje ulica

Trenutno se odvija asfaltiranje ulice Ernea Kuna u MZ Željezničko naselje i Ljermontove ulice u MZ Makova sedmica. Stanovnici su zadovoljni realizacijom dugo očekivane investicije.

Proleće izmamilo gorocvet u dolini Krivaje

U dolini reke Krivaje kod Lipara u centralnoj Bačkoj je autohtono stanište ovog zaštićenog, vizuelno privlačnog divljeg cveta. Ekološko društvo “Arkus” iz Bačke Topole je organizovalo šesti put šetnju kako bi skrenuli pažnju na retke biljne vrste.