Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

75 godina u žalosti i nadi – pomen u Čurugu

2019.10.27
19:03
Forrás
Pannon RTV
Danas je obeleženo sećanje na nedužne žrtve iz 1944-45, ispred spomenika “Razapeti Isus” u Čurugu, pod nazivom “75 godina u žalosti i nadi”.

Učesnike pomena pozdravile su Julija Teleki, jedna od preživelih kalvarije u Čurugu i Vesna Stjepanović predsednica Saveta MZ Čurug. Obeležavanje sećanja ispred skulpture “Razapeti Isus” i ove godine je organizovalo Mađarski nacionalni savet u ime srpsko-mađarskog pomirenja i u ime njihove rodbine. U svečanom programu nastupio je orkestar “Golesak” iz Sente. Pomenu su prisustvovali i predstavnici tradicionalnih crkava.

Julija Teleki, koja je preživela čuruške događaje, imala je tek 10 meseci, kada su morali da napuste svoj dom. “Isterali su nas 23. januara. Ne samo da su ubili mog oca, nego su nas proterali iz naše kuće. Postali smo beskućnici, zatvorili nas u koncentracioni logor, ovo se ne može poništiti, mora se zapamtiti, uvek se mora pamtiti.”

Pristigle učesnike pomena pozdravila je i Vesna Stjepanović, predsednica Saveta MZ Čurug. “Zbog svih tužnih događaja iz prošlosti, MZ Čurug je smatrala potrebnim da se podigne ovaj spomenik, da se tako nešto nikada i nigde više ne ponovi.”

Čurug je danas simbol pomirenja, gde se Srbi i Mađari zajedno sećaju, bio je to dugačak i težak put – rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. “Pomirenje govori o tome, kao što je danas i vreme doprinelo, da se možda duše polako počinju smirivati, duše potomaka, svih nas i ovih nedužnih pogubljenih ljudi ovde. Vreme treba da govori o budućnosti, a budućnost o mladima, a mladima ostaje da sačuvaju sećanje kao istorijsku prošlost.”

Pannon RTV

Pismo mađarskog ambasadora u Beogradu Atile Pinter upućeno prisutnima pročitao je Gabor Palinkaš, sekretar Ambasade Mađarske u Beogradu. Zahvaljujući srpsko-mađarskom istorijskom pomirenju možemo danas da slavimo – čulo se iz pisma. “Gledajući u budućnost, ne možemo imati drugi cilj osim da mađarsko-srpski odnosi dominiraju saradnjom a ne sukobima. Ali da bismo to postigli, moramo se što više upoznati, kako bismo izbegli ponavljanje prošlosti.”

Pannon RTV

Ištvan Pastor je u prigodnom govoru rekao: ako pitate nekoga otkad stoji ovde skulptura “Razapeti Isus”, verovatno neće znati tačan odgovor. Uzgred, ovo je ujedno i istorijski datum pomirenja Mađarske i Srbije, izjavio je predsednik SVM. On je dodao da je to možda zato što tvorci mađarske politike pamćenja u Vojvodini nisu smatrali da je to pitanje sa njihove ideološke strane, da bi to učinili delom javnog razmišljanja. “Želeo bih da vas podsetim da je 26. juna 2013., kod ovog spomenika započeto sećanje sa crkvenim opelom. Mađari iz svih delova Vojvodine ovde su se zajedno molili za nevino stradale žrtve, predvođeni Janošem Penzešom subotičkim biskupom i Laslom Nemetom zrenjaninskim biskupom. Posle 69 godina, konačni obred je dat po uredbi Crkve. Sećanje na masovna ubistva 1944-45 i zločinima nad Mađarima, koji su ovde živeli, deo je sećanja vojvođanskih Mađara. Naša dužnost je da sačuvamo sećanje na žrtve.”

U znak istorijskog srpko-mađarskog pomirenja 2013. godine Janoš Adler, predsednik Mađarske i Tomislav Nikolić,  tadašnji predsednik Srbije, zajednički su se poklonili pred spomenikom nevinim žrtvama u Čurugu. Ovogodišnji pomen u Čurugu završen je postavljanjem venaca i paljenjem sveća.

Čurug
pomen
sećanje
Razapeti Isus

Slične vesti

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.