Ugrás a tartalomra

8578 novozaraženih u Mađarskoj, preminulo 115 osoba

2022.02.17
13:59
2022.02.17
14:06
Forrás
Pannon RTV
Broj vakcinisanih je 6 384 828, od kojih je 6 146 028 osoba primilo drugu, a 3 776 200 već i treću dozu vakcine.

Potvrđeno je 8578 novih slučajeva zaraze, pa se ukupan broj zaraženih, koji su evidentirani, od početka epidemije povećao na 1 738 944. Preminulo je 115, uglavnom starijih osoba sa hroničnim oboljenjima, pa se tako ukupan broj umrlih povećao na 42 966 - preneo je internet portal „koronavirus.gov.hu".

Na vladinom portalu se navodi da je i broj izlečenih u stalnom porastu, i trenutno ih ima 1 493 240, dok je broj aktivno zaraženih 202 738. Na bolničkom lečenju se nalaze 5062 pacijenta obolela od korona virusa, od kojih je 206 priključeno na respirator.

Prijave i zakazivanje za vakcinaciju su neprekidno dostupni, a od četvrtka do subote će ponovo biti organizovana akcija vakcinacije – najavljuju na portalu.

I u februaru se kampanja vakcinacije na bolničkim punktovima organizuje svakog četvrtka, petka i subote.

Vladin portal takođe navodi da se već može rezervisati i tražiti i četvrta vakcina, čak i u kampanjama vakcinacije. Četvrtu vakcinaciju mogu dobiti osobe starije od 18 godina, ako su od primanja treće doze vakcine već prošla četiri meseca.

Podsećaju takođe da će umesto prvobitno planiranog 15. februara, kovid sertifikat preći u potvrdu o vakcinaciji tek od 1. maja. Kovid sertifikati, koji su izdati na osnovu preležane infekcije, prestaju da važe 1. maja. Potvrde koje su izdate na osnovu vakcinacije, i koje su trenutno važeće, automatski će ostati važeće i od maja ako je njihov vlasnik primio drugu ili treću vakcinu u roku od 6 meseci od prethodne vakcinacije.

Osim u zdravstvenim ustanovama i javnom prevozu, maske se moraju i dalje nositi u prodavnicama, tržnim centrima, poštama, uslužnim kancelarijama, pozorištima, bioskopima, muzejima i na sportskim događajima. Nošenje maski je obavezno za zaposlene na zatvorenim kulturnim i drugim manifestacijama, u teretanama, bazenima, banjama i ugostiteljskim objektima.

Poslodavci mogu da propišu vakcinaciju za svoje zaposlene. Vakcinacija se očekuje u javnom sektoru, a gradonačelnici donose odluku o tome u lokalnim samoupravama. Kompanije koje zahtevaju da se njihovi zaposleni vakcinišu, mogu zatražiti vakcine od okružnih timova za vakcinaciju, i u tom slučaju ih mogu vakcinisati i lekari u samom preduzeću – navodi se na portalu.

U službenoj kućnoj izolaciji nalazi se 18 627 osoba, broj testiranih uzoraka je 10 570 027.

Mađarska
vakcinisani
zaraženi

Najnovije

17:07, Frissítve: 17:14

Vanredni nadzori zbog nelegalnog ribolova

Potražnja za ribom raste kako se približava pravoslavni Uskrs. Istovremeno, međutim, intenzivira se i nelegalni ribolov, zbog čega Javno preduzeće "Vojvodinašume" sprovodi vanredni inspekcijski nadzor na vodama.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Ulica Braće Radić u Subotici proglašena za kulturno dobro

Zahvaljujući učešću SVM-a u sastavu vladajuće koalicije istrajnom radu u lokalnoj samoupravi, Vlada Srbije je svojom odlukum proglasila ulicu za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu os velikog značaja – saopštio je dr Balint Pastor.