Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Akcija „Čuvajmo se" u Malom Iđošu

2020-05-05
19:01
2020-05-05
19:07
Forrás
Pannon RTV
U organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara u akciji „Čuvajmo se" u proteklih 50 dana oko 30 volontera pomagalo je osobama starijim od 65 godina.

U opštini Mali Iđoš tokom vanrednog stanja više hiljada sugrađana dobilo je pomoć volontera. Nabavka namirnica i lekova, obavljanje osnovnih stvari – između ostalog to su bile dnevne aktivnosti volontera u Malom Iđošu i Feketiću. Ištvan Šandor, član opštinskog veća u Malom Iđošu kaže: „Kada bi primetili da im je potreban lek, nazvali bi, da li mogu da dođem. Dobio bih malu listu, odnosno kovertu sa novcem, ispunjavali smo različite administrativne listove, obavio bih nabavku, naravno sve u rukavicama i sa maskom."

Adriana Perlaki je student psihologije kaže da je rad volontera osim kao fizička pomoć, starijim ljudima mnogo je značio i kao neposredni razgovor: „Ostala sam kod kuće kada su zatvorili granicu, upravo 15.-tog sam treba da idem nazad, i kada su uveli vanredno stanje i da stariji ne mogu na ulice, prvo pitanje koje sam sebi postavila je bilo kako bih mogla da im pomognem."

Za bračni par Bačo iz Malog Iđoša seoski poverenik je domosio hleb, a za bračni par u poznim godinama rad volontera je bio od velike pomoći jer ni jedno od njih dvoje nije moglo da izlazi na ulicu. „Pokupuju, kupe lekove, uplate, sve. Imam preko 70 godina, ne mogu da izađem iz kapije" kaže Ilona Bačo.

Žofia Husta iz Feketića kaže: „Dolazi dva puta nedeljno, dam joj cedulju gde je sve zapisano, novac i on sve pokupuje, sve što je potrebno za kuhinju."

Ekipa volontera je osim starijima, pomagala i onima koji su se vratili kućama iz inostranstva, naručene nairnice donosili su i osobama u obaveznoj izolaciji. „Bilo je preko šest hiljada pojedinčanih zahteva u proteklih blizu 50 dana, i najvažniji rezultat je da u našoj opštini nema ni jednog jedinog registrovanog obolelog" kaže Ištvan Šarkozi, sekretar Skupštine opštine Mali Iđoš.

Ištvan Šarkozi dodaje da je uz akciju „Čuvajmo se" sloga zajednice u velikoj meri doprinela tome da pomoć stigne do svakoga.

Mali Iđoš
Savez vojvođanskih Mađara
Čuvajmo se
volonter
stariji

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije