Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi na Učiteljskom fakultetu

2020-10-20
12:47
2020-10-20
18:25
Forrás
Pannon RTV
Poslednjih meseci u bolnicama širom Srbije značajno su opale rezerve krvi. Zbog toga je izuzetno značajna svaka pojedinačna akcija davalaštva krvi.

Odeljenje za transfuziologije Opšte bolnice u Subotici redovno, svaka četiri meseca, organizuje akciju dobrovoljnog davalaštva krvi na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku. U utorak ujutru u 8 časova  već je puna bila učionica preuređena za davaoce koji su pre toga obavili temeljan zdravstveni pregled.

Danijel Lakatoš, student treće godine Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku sada je krv dao drugi put. Završio je srednju medicinsku školu, zbog toga mu je jasno koliko je važno davalaštvo krvi. Kod prvog davanja još je imao tremu, sada je došao potpuno miran  i spreman da uveća tim onih koji spašavaju živote: „Nije bilo onih strahovanja da koliko je to bolno, koliko je neprijatan osećaj. Dakle, dobro je prošlo, uopšte nije bilo bolno."

Ričardu Šinkoviću, studentu druge godine ovo je bilo 11-to davanje, a kaže u Segedinu je donirao i krvnu plazmu: „Dobar je osećaj da mogu da pomognem drugom, a sa druge strane, i organizmu je potrebno osveženje, da se krv osveži. Zavrišio sam srednju medicinsku školu, zbog toga se još sećam ponečeg. Smatram da je važno da se osveži krv organizma, a na taj način možemo da pomognemo drugima kojima je to potrebno, bilo da je reč o nesreći, ili nečemu drugom."

Na terenskim akcijama davalaštva krvi, radu medicinskog osoblja Odeljenja za transfuziologiju Opšte bolnice u Subotici pomažu i saradnici i volonteri subotičkog Crvenog krsta. Nevena Lukić, stručni saradnik organizacije kaže da u trenutnoj situaciji veliku pomoć znače one ustanove u kojima mogu redovno da održavaju akcije dobrovoljnog davalaštva krvi. Jedna od takvih ustanova je i Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku.

„Ima veliki značaj jer su rezerve krvi na minimumu u čitavoj državi. Zbog toga je važno da se na ovim akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje održavamo u gradu, pojavi što više njiih. Ovi mladi ljudi su pre svega zdravi, mladi, dakle jedna od ciljnih grupa u smislu davalaštva krvi."

Dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka punoletna osoba, od 18 do 65 godina, koja pre toga prođe zdravstveni pregled. Osim toga, poželjno je biti odmoran, i važno je i da dobrovoljni davalac pre samog davanja krvi uzme laki doručak. Nakong dalavaštva ponovo treba da uzme obrok i veću količinu tečnosti.

dobrovoljno davanje krvi
Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici
Subotica

Najnovije

19:37

Božićni vašar knjiga u Horgošu

U horgoškoj biblioteci organizovan je Božićni vašar knjiga, na kome su zainteresovani mogli da biraju između blizu 100 knjiga. Mnogi su za predstojeće praznike kupovali knjige za svoje najmilije.
18:07, Frissítve: 18:48

Zajedno za Oliverovo izlečenje

Širom sveta postoje dobronamerni ljudi, koji žele da pomognu Oliveru Palu Gajodiju iz Bajmoka, koji svojim donacijama pomažu u tome da dečak, koji će uskoro napuniti jednu godinu, dobije ono što mu je najpotrebnije: tretman genske terapije.

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.

Ilegalni migranti prevezeni iz opštine Novi Kneževac

Jutros su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prevezli oko 450 migranata iz opštine Novi Kneževac. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, migranti su smešteni u za to određene prihvatne centre.