Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Aktivno učenje - tema Letnjeg univerziteta u Subotici

2019-08-12
19:03
2019-08-12
19:10
Forrás
RTV Pannon
U petodnevnom programu Letnje akademije, koja je otvorena danas u Velikoj većnici Gradske kuće, učestvuje 250 pedagoga.

Cilj organizatora, Društva mađarskih pedagoga severne Bačke je da omogući obuku na maternjem jeziku za pedagoge koji rade na mađarskom jeziku. Tema ovogodišnje akademije je aktivno učenje, odnosno aktivno obrazovanje u školama.

Žužana Čabai godinu i po dana radi kao školski psiholog. Uzda se u to da će znanje koje stekne na Letnjoj akademiji koristiti na grupnim i pojedinačnim radionicama: „Na Letnjoj akademiji sam učestvovala i prošle godine i bila mi je veoma korisna. Vrlo je praktična, učili smo razne metode."

Pedagoge je pozdravio Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. U svom govoru je istakao važnost savremene nastave na mađarskom jeziku. Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice takođe je naglasila važnost obrazovanja na maternjem jeziku: „Poslednjih dana je sve veće interesovanje što vodi ka razvoju obrazovanja na mađarskom jeziku, kao i obezbeđivanja budućnosti dece. Nije svejedno kakva je saradnja između nastavnika i učenika."

Na ovogodišnjoj akademiji ima 250 učesnika. „Obuka se odvija u osam sekcija, tako smo ostvarili mogućnost za svakog pedagoga da prema sopstvenim potrebama izabere polje obuke" kaže Ibolja De Negri, predsednica Društva mađarskih pedagoga severne Bačke.

Na 23. subotičku Lenju akademiju stigli su učesnici iz čitavog Karpatskog basena. „Razmena misli, lepote i vrednsoti treba da se odvija na mađarskom jeziku. To je ono što će mađarska nacija, mađarska Vlada uvek rado podržati" kaže Zoltan Lerinci, zamenik državnog sekretara, Ministarstvo ljudskih resursa Mađarska.

Kao i prethodnih godina, i ovoga puta Akademija se odvija u Tehničkoj školi „Ivan Sarić".

letnji univerzitet
aktivno učenje
pedagozi
Društvo mađarskih pedagoga

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije