Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Aleksandar Vučić i Viktor Orban u Horgošu otvorili radove na obnovi pruge Subotica-Segedin

2021.10.18
17:08
2021.10.18
17:49
Forrás
Pannon RTV
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban zajednički su na Železničkoj stanici u Horgošu otvorili radove na obnovi pruge između Subotice i Segedina. Ukupna vrednost radova je 86,7 miliona evra.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Na samom događaju je istaknuto da će vozovi na obnovljenoj trasi moći da idu i brzinom do 120 kilometara na sat, što će u velikoj meri olakšati saobraćaj između dve zemlje.

Na srpskoj deonici železničke pruge Subotica-Segedin, odnosno od Subotice do srpsko-mađarske granice, pruga će biti obnovljena u dužini od blizu 27 kilometara, deonica će biti elektrificirana, a samim tim će i vozovi moći da putuju brzinama do 120 km/h.

Ugovor predviđa potpunu rekonstrukciju i modernizaciju staničnih zgrada na stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, kao i stajališta Javno skladište i Hajdukovo. Osim toga, biće izgrađeno 13 železničkih prelaza, kao i po jedan pothodnik na Paliću i Horgošu.

Želimo da obnovimo železničku prugu staru 150 godina, ali zapravo postavljamo kamen temeljac, to je simbol - rekao je Viktor Orban. Mađarski premijer je dodao: to je simbol Srba i Mađara koji zajedno grade budućnost. Prema rečima Orbana, nije više Srbiji potrebna EU, već je EU potrebna Srbija.

„Ovde se sada nalazi šengenska granica. Ali spoljne granice Evropske unije ne bi trebalo da budu ovde. Granice Evropske unije bi trebale biti dole, na jugu. Građani Srbije bi trebali da putuju u Mađarsku i Evropu bez pasoške kontrole. Svi znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope."

Ova investicija ima jednog većeg brata - rekao je Orban.

„Sa predsednikom Vučićem radimo na izgradnji železničkog koridora Budimpešta-Beograd. A odlučni smo i u tome da se uskoro izgradi i pruga između Baje i Subotice. Ali sve je to velika politika. Ono što je za vas važno ovde i sada jeste da ćemo izgraditi ovu železničku prugu i vi ćete za 35 minuta biti u Segedinu, a ljudi iz Segedina za 35 minuta u Subotici."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Aleksandar Vučić je govorio i na mađarskom jeziku, citirajući jednu poslovicu.

„Kos me, taj pobeđuje!"

Dakle ko sme, taj pobeđuje. To se odnosi na sve ono što je Viktor Orban uradio - rekao je predsednik Srbije.

Jaka Srbija jača i Mađarsku, a jaka Mađarska čini Srbiju još jačom. Predsednik Srbije se posebno zahvalio Viktoru Orbanu na tome što Mađarska bezrezervno i svuda podržava Srbiju.

„Premijer Viktor Orban je rekao da zajedno možemo učiniti mnogo toga. Zajedno smo ne samo dvostruko, već i višestruko jači. A sve ono što radimo i gradimo pokazuje koliko bolje rezultate možemo postići zajedno. Planirani rok za izgradnju ove deonice je novembar naredne godine. Nakon toga, naše dve zemlje će imati jednu od najsavremenijih železničkih deonica u Evropi, sa najsavremenijom opremom i zaštitnim uređajima.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Teretni vozovi će prema planovima moći da saobraćaju sa ukupnim opterećenjem od 22 i po tone po osovini. Ukupna vrednost radova je oko 86,7 miliona evra. Nakon potpune obnove i primopredaje železničke pruge između Subotice i Segedina, to će biti alternativna trasa za železnički transport do završetka izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, pre svega u smislu teretnog transporta – istaknuto je na događaju.

Aleksandar Vučić
Viktor Orban
Horgoš
Subotica
Segedin
pruga

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:50

Više novca u vojvođanskoj kasi

Skupština Vojvodine prihvatila je predlog rebalansa budžeta, kojim je vojvođanska kasa uvećana za 800 miliona dinara. Uprkos tome, budžetski deficit nije promenjen i dalje je 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

U Mađarskoj registrovano skoro 12.000 novozaraženih

U Mađarskoj je preminulo 162 pacijenta, a registrovano je još 11.871 novozaraženi, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu, gde se ističe da je do sada vakcinisano 6.087.474 osobe, od kojih je 5.823.818 primilo drugu, a 2.269.551 već i treću dozu.