Ugrás a tartalomra
Ótos András

Anamarija Viček: upis dece u obdaništa i škole moguć i telefonom i onlajn

2020-04-01
20:11
2020-04-01
20:18
Forrás
Pannon RTV
Roditelje decu mogu da upišu i onlajn i telefonom u obdaništa ili u prvi razred škole – izjavila je Anamaria Viček za Panon RTV.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete kaže: i za osnovne škole i za obdaništa prijave se odvijaju na internet portalu eUprava. Ova usluga će od naredne sedmice biti dostupna i na mađarskom jeziku.

Porodice koje ne mogu da obezbede onlajn kontakt, mogu i telefonskim putem da iznesu svoju nameru da upišu dete u odgovarajuću obrazovnu ustanovu, a nakon završetka vanrednog stanja izazvanog epidemijom korona virusa i lično mogu da nastave proces upisa deteta.

U slučaju srednjih škola takođe onlajn teče prijava za registrovanje za izlazak na prijemne ispite. Oni koji se prijavljuju treba da ispune jedan obrazac koji se nalazi na adresi prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs. Državni sekretar kaže i da su sve bitne informacije i dokumenti vezani za učenje na daljinu od početka sedmice dostupni i na mađarskom jeziku na sajtu www.rasporednastave.gov.rs/obrazovanje-madjarski.php .

„To za sada ne podrazumeva bilo kakve obaveze. Dakle, ako se neko prijavi putem ovog obrasca, to još ne znači da će neizostavno i da polaže prijemni ispit, jer za sada na ovom obrascu nije potrebno prijavi ni to na kojem jeziku bi želeli da polažu prijemni ispit, pošto postoji mogućnost za to da recimo za matematičku gimnaziju, ili za informatičku gimnaziju za talentovane, da prijemni iz matematike učenici koji uče na mađarskom jeziku i polažu na mađarskom. Dakle, to za sada nije potrebno navesti u ovoj prijavnoj formi, sada samo treba naznačiti da biste voleli, i ovom obrascu je samo to cilj, da sagledaju koliko je dece koja bi to mogla online da popunjavaju, odnosno da urade ove prijemne testove, odnosno koliko je dece koja ne mogu da učestvuju u ovom onlajn popunjavanju jer kod kuće nemaju internet ili računar. U njihovom slučaju veoma je važno da razredni starešina, dakle razredni starešina osmog razreda na istu e-mail adresu koju je Ministarstvo dalo prijemni.ispit.srednje@mpn.gov.rs zabeleže da postoje učenici koji žele da pišu prijemni ispit ali nikako nisu u mogućnosti da test polažu onlajn" objasnila je Anamarija Viček, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Anamarija Viček
upis
škola
obdanište

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Otvorena je granica prema Srbiji

Srbija je od danas otvorila svoje granice za putnički saobraćaj koji ulazi u našu zemlju. To znači da više nije potreban negativni test na koronavirus i ne postoji nikakva obaveza za izolaciju.