Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Arheološka iskopavanja kod Gornjeg Brega se privode kraju

2021.10.15
14:03
2021.10.15
17:19
Forrás
Pannon RTV
Arheološka iskopavanja kod Gornjeg Brega, koji pripada opštini Senta, i koji traju već nekoliko nedelja, polako se privode kraju. U proteklom periodu su arheolozi tragali za ostacima crkve iz perioda dinastije Arpad.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Na području Gornjeg Brega smešteno je nalazište Crkveno brdo, u blizini salaša Babin, gde su u poslednje vreme vršena arheološka iskopavanja, koja su sprovodili saradnici Univerziteta Beograd i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Perica Špehar, vanredni profesor na Univerzitetu u Beogradu: „Otkrili smo da je ovde nekada bila crkva, naišli smo na stare arhitektonske elemente koji su do sada bili netaknuti, ali postoje delovi koji su oštećeni tokom perioda kada su meštani gradili. Uobičajeno je da se na nekoliko lokaliteta u Srbiji uzimaju i koriste uzorci pri arheološkim iskopavanjima. U drugoj fazi procesa pronašli smo dva grobna mesta, ali postoji mogućnost da ima više takvih mesta."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mesto iskopavanja nekada je pripadalo Kaločkoj biskupiji. Između ostalog, pronađeni su ostaci crkvenog bedema i zvonika, te grobnice, gde su arheolozi, koji su iskopavali, pronašli kosture.

Raško Ramadanski, kustos arheolog Gradskog muzeja Bečej: „Ovo istraživanje je od nesporne važnosti za Sentu i okolinu, osim značajnog istorijskog karaktera, čime se unapređuje bogata srednjovjekovna kulturna i istorijska baština, koja bi Senti u budućnosti mogla rezultovati dodatnim prihodom zbog uspostave istorijskog arhitektonskog parka."

Raško Ramadanski je dodao da je oko Sente bilo nekoliko crkava, poput Paphaloma i Batke, ali veruje se da ih ima i više od toga.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A sada otkriveni arheološki predmeti iz 12. ili 13. veka mogu čak imati veliki uticaj na turizam opštine u sledećem razdoblju - rekao je Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta.

"Stara legenda je da se ovde u okolini Gornjeg Brega, u okolini Sente, nalazilo jedno Kaloča naselje, čija lokacija je bila označena na više mesta, čini se da je sada utvrđen centar ovog naselja, kao i centralna crkva."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Očekuje se da će iskopavanje biti završeno sledeće nedelje, a predmeti koji ovde budu nađeni će obogatiti zbirku Muzeja u Senti, gde će ih zainteresovani moći pogledati.

Gornji Breg
iskopavanja
Arheološko nalazište
crkva
Rudolf Cegledi

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!