Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

„Arkus" štiti divlje životinje

2019-06-20
20:45
Forrás
Pannon RTV
Putevi koji se protežu duž reka i jezera opasni su za barske kornjače i druge vrste divljih životinja, zbog toga se preporučuje oprezna vožnja.

Zbog brze vožnje na putevima koji idu pored vodenih površina barske kornjače i druge vrste divljih životinja izložene su povećanoj opasnosti. Barska kornjača je u srednjoj Evropi jedina autohtona vrsta kornjače koja živi slobodno u prirodi. Zelenkasto, smeđe-crni oklop lako se utapa u boje asfalta, a zbog sporog kretanja kornjače ne mogu brzo da reaguju na približavanje vozila, zbog toga se često dešava da budu pregažene.

Jedna barska kornjača imala je sreće. Iznemoglu pronašao ju je u Malom Iđošu, Endre Lenard, član Ekološkog društva „Arkus". Nakon što je osnažena, vraćena je u prirodu kod Zobnatičkog jezera u Bačkoj Topoli. „Od marta već treba obratiti pažnju na kornjače" – objašnjava Endre Lenard – „tada počinju da se pomeraju, traže mesto za polaganje jaja, i zbog toga predstavlja veliki problem ako pored njihovog vodenog staništa prolazi saobraćajnica. Tu su već u problemu jer su i teško uočljive kada izađu iz trave pored puta. Zbog sporih pokreta  ne mogu brzo da se sklone."

Barska kornjača je u srednoj Evropi jedina vrsta kornjače koja živi u prirodi. Ima taman oklop, a obeležje su joj žute tačke na gornjem delu leđa, glave i vrata. Ukoliko naiđemo na kornjaču, ne treba da je nosimo kući kao ljubimca. Međutim, ukoliko pronađemo povređenu kornjaču, onda ne treba da je prepustimo sudbini, već da je odnesemo do stručnjaka.

„U Zoološkom vrtu na Paliću postoji jedino prihvatilište za divlje životinje u državi, što znači da se svaka divlja životinja može odneti do njih i oni mogu da joj obezbede veterinarsku negu. Mogu da savetujem da njima odnesu kornjaču, ali ukoliko za to iz nekog razloga nema mogućnosti, onda na teritoriji opštine Bačka Topola, Ekološko društvo „Arkus" prihvatiće spasavanje divlje životinje" kaže Jožef Šihelnik, sekretar, Ekološko društvo „Arkus", Bačka Topola.

Barska kornjača je u Srbiji zaštićena vrsta.

životinje
ekološko društvo Arkus

Slične vesti

Najnovije

21:04

Danas je Dan mađarske kulture

Pozorišnim predstavama, uručivanjem nagrada, koncertima, izložbama, promocijama knjiga, pesničkim i muzičkim večerima širom države i van njenih granica praznuje se Dan mađarske kulture.

Najčitanije

Glavobolja zbog starog automobila?

Zagađenje vazduha je postalo najgorući problem današnjice. Sve naslovnice i istaknuti članci u srpskim novinama govore o tome. Iz dana u dan se uvode nove mere.