Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Astronomske cene mladog krompira

2021.05.20
19:41
2021.05.20
19:46
Forrás
Pannon RTV
Mnogi ga vole, ali je skup, te će tek protokom vremena pasti cena mladog krompira.

Delikatesni mladi krompir se pojavio na subotičkim pijacama, ali je cena paprena. Zbog hladnog aprilskog vremena je jedan deo roda uništio mraz, te mu je porasla cena. Za sada se na subotičkim pijacama prodaje samo krompir iz plastenika. Matild Horvat, proizvođač iz Horgoša ga nudi za 150 dinara, a ako se kupuje na ladicu onda je cena 120 za kilogram.

„Ovaj rani krompir nije baš uspeo jer je dugo bilo hladno i smrznuo se i u plastenicima, jer i nadalje je rodio samo onaj u plasteniku. Dosta se smrznuo, tako da ga ima jako malo, po par komada te će ove nedelje da nestane i to što je bilo u plastenicima" – kaže ona.

Na subotičkim pijacama se cena mladog krompira kreće između 150 i 180 dinara po kilogramu, ali može da se nađe i po 130-140 dinara.

Proizvođač iz Subotice Lajoš Rihter kaže da je kila između 150-180 dinara, a da je prošle nedelje bila 120-150. U plastenicima ga je nestalo, a sa njive ga još nema. On dodaje da ga on gaji samo u vanjskom zasadu te ga i on kupuje od onih koji su ga proizveli u plastenicima.

Visku cenu izazvalo je hladno vreme u aprilu, biljke su pretrpele mraz, a mladi krompir je uglavnom skup na početku sezone te ga sada mnogi izbegavaju.

Ivanka Jurković iz Subotice kaže da ga jo ne kupuje jer ima starog, a sa penzijom od 20.000 dinara joj je 160 dinara po kilogramu preskupo.

Zbog hladnog vremena će trebati da se čeka još barem dve nedelje dok ne stigne mladi krompir sa polja, te se može očekivati nestašica, kažu proizvođači.

krompir
pijaca

Najnovije

14:45, Frissítve: 16:13

Uređivanje puteva u Kanjiži

Iz sredstava nadležnog Pokrajinskog sekretarijata u opštini Kanjiža obnovljeno je ukupno 6,6 kilometara atarskih puteva. U opštini svake godine nastoje da ostvare slične investicije – čulo se na konferenciji za medije.
15:21, Frissítve: 17:13

Vožnja motora sa oprezom

U Subotici je održana obuka o bezbednoj vožnji za vozače motora i motocikala. Na obuci je prisustvovalo oko 20 učesnika, mlađih i starijih bajkera koji već godinama voze.
15:05, Frissítve: 17:08

Proširenje jaslica

Dečji vrtić “Šumica” Predškolske ustanove “Naša radost” u Subotici biće proširen za 60 mesta. Za adaptaciju krila zgrade opština je izdvojila 9 miliona dinara, što je Pokrajina podržala sa dodatnih 6 miliona dinara.

Najčitanije