Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Australijan open, 11 dan: Đoković prvi finalista

2020-01-30
17:17
2020-01-30
17:22
Forrás
Pannon RTV
U prvom polufinalnom meču koji ima status nezvaničnog finala Đoković pobedio Federera sa 3:0 i u nedelju, u zvaničnom finalu, brani titulu koju je prošle godine osvojio 7. put.

Novak je pobedio Federera u tri seta i osmi put prošao u finale Otvorenog prvenstva Australije, poboljšao svoj skor u međusobnim mečevima na 27 : 23, potvrdio  australijsko pravilo da polufinalne mečeve ne gubi i još jednom pokazao da od 2012. godine Federer ne uspeva da ga nadigra na grend slem turnirima, međutim, pre nego što nam je sve to Novak ponovo servirao bilo je nekih neizvesnosti.

Prva neizvesnost meča koji je zbog mnogo okolnosti imao status nezvaničnog finalnog okršaja, poticala je iz štaba Rodžera Federera - da li će izaći na teren zbog moguće povrde ali kad je došao učinilo se da je počeo nervozno.

Druga neuzvesnost bila je u vezi sa rezultatom, da li će tako napet, a tako je izgledao kad je došao na posao, uspeti da pruži dobru igru ili rizikuje i svoje sportsko dostojanstvo jer je odmah na početku bio na ivici u prvom gemu da izgubi servis.

Treća neizvesnost se pojavila kada je Rodžer odagnao prve dve, odbranio je svoj servis pa onda uzeo Novaku servis i dobio prva dva gema uprkos toj nervozi i odjednom je izronilo pitanje: šta je to sa Novakom? Već su se oglasili potnavaoci tenisa, a i Novakovi poznanici koji naglas razmišljaju da li je Novak neodlučan kako da igra, da iscrpljuje protivnika koji mora da popusti ako je rovitog zdravlja ili da navali što bi se reklo narodski i da tušira suparnika ako se ikako može.

Četvrta neizvesnost je postala očigledna kada je Federer imao vođstvo od 4:1 i bio je kaluđerski spokojan, ništa se nije čitalo sa njegovog lica, a on je inače doktorirao tehniku skrivanja emocija, ali na drugoj strani sa Novakovih stisnutih usana čitamo nešto što nije lepo da se prevede ali izvire iz psihološkog stanja za koje obično kažemo: mnogo je ljut, besan je. Šta se dešava?

Peta neizvesnost se rađa u šestom gemu: hoće li Đoković uspeti da se vrati u meč jer već ostavlja utisak čoveka koji je zabrinut kao da se setio da je u kuhinji zaboravio da isključi ringlu. Misli su mu negde daleko, a ovde na teniskom terenu stvari su se već okrenule, sada je njegovo sportsko dostojanstvo izloženo ozbiljnom riziku, a Rodžer jedva čeka da mu ispostavi račun za sve ono što mu je Novak za poslednji dan odneo sa terena.

Šesta neizvesnost dolazi iz gledališta: Mirka Federer spokojno gleda igru! Tek to golica maštu i provocira radoznalost. U drugom Boksu "Doktor Servis"- Ivanišević je užarenog pogleda kao da ne vidi ništa osim dva reketa dole na betonu i to je u granici predvidivog ali Marjan Vajda ostavlja utisak čoveka koji je zabrinut.

Sedma neizvesnost je ona glavna, kako će se ovo završiti kad je Novak uspeo posle 1:4 i nakon što je drugi put uzeo servis Rodžeru da se primakne izjednačenju jer kod rezučtata 5:4 za Federera, Novak ima servis i šansu da se vrati.

Osma neizvesnost je, ko će nakon izjednačenog rezultata na 5:5 prvi ispustiti dizgine ali samo nekoliko minuta je publika u toj dilemi jer taj-brejk daje odgovor skoro na sva pitanja. Federer osvaja samo jedan poen, Novak svih ostalih sedam i njegov je prvi set.

Deveta neiszvesnost dolazi sa Rodžerove klupe: on menja svoju majcu, čovek čija se igra zasniva na inspraciji, znanju, eleganciji, psihičkoj - neki kažu mentalnoj stabilnosti sada ima takvu transpiraciju da mokri dres više nije za javnu upotrebu pred onolikim narodom. Ta količina znoja je nulto stanje za Nadala na primer ali kod Federera i izaziva podozrivost u vezi sa njegovim psihofizičkim stanjem posle izgubljenog seta koji mu je bio na dohvat reketa. Pravom ljubitelju sporta je važno da gleda igru ravnopravnih jer zdravstvena indisponiranost uvek baca senku na pobedu onog drugog.

Deseta neizvesnost već izaziva brigu kod publike jer Federer odlazi u svlačionicu. Da li je to zdrav organizam iskazao neke fiziološke potrebe ili Federer ima potrebe za fizioterapeutom. Federer se ponaša kao švajcarska banka, nikad se ne zna šte se krije u njemu, a stanje svog zdravlja čoveka koji sa 39 igra kao da mu je manje od 30 godina krije kao najvažniju poslovnu tajnu.

Niko ne zna šta je bilo, tek brzo se vratio sa tog mesta gde je već bio i nastavljaju meč kao da se ništa nije desilo. Očigledna je promena i kod Đokovića, kao da su mu javili da je ona ringla isključena i i teraju novih devet gemova i svako od njih je svoj na svome iako je Novak izborio tri prilike da uzme servis Rodžeru ali nije uspeo. Odjednom kod rezultata 5:4 za Novaka u tom drugom setu kada je Federer servirao za izjednačenje odjednom svi u boksu Đokovića su poskakali od sreće, a on je dole na terenu slavio dobijeni poen, uzeo je servis protivniku time i drugi set i već se otvorio put do finala.

Nikada ne reci nikad, naročito u tenisu i naročito protiv Federera ali su njegove šanse tada stvarno curile jer Novak nikada nije izgubio polufinale u Melburnu i nikada Federer protiv Novaka nije uspeo u igri od pet setova da se vrati kada je gubio sa 0:2 pa je postalo mnogo verovatnije ko će ići u finale. Igra je đavolja rabota, neki kažu da je kao besna kobila jer ne zna se kada može da baci čiftu i koga može naglavačke da izbaci čak i kad je pred vratima finala grend slem turnira. Tu obično greše mladi majstori koji kod 2:0 slave pobedu na veresiju. Oni iskusniji igraju do poslednjeg daha i konačno, u trećem setu Novak je oduzeo još jedan servis Federeru i mirno u nekoliko zaveslaja doveo igru do pobede u tri seta 7:6, 6:4, 6:3.

Sve izgleda jednostavno i u sportu i oko njega, samo treba znati, umeti i pobeđivati ali dva sata i 13 minuta pre nego što je Đoković pustio onaj svoj pobednički urlik ništa nije bilo ni jednostavno ni jasno iako su bukmejkeri davali  pet banki na jednu uloženu ako pobediti Federer, a Novakova pobeda je čak 12 puta bila verovatnija po njihovim merilima. Teoretičari su vadili svoje statistike, temeratura je bila na 37,41 Celzijusa kad su momci ušli na teren,  vlažnost vazduha 12 odsto, vetar 4,1 metar u sekundi ali taj podatak zbunjuje jer niko nije javljao po kojem azimutu duva, pritisak 1007 mbara, magnetska deklinacija jaka jer je Australija dole na ivici sveta i šta sve teniski matematičari nisu uzeli u obzir da bi, kobajagi, zračunali ko će pobediti. U tako sitna crevca ne ulazi ni komanda artiljerijskog diviziona kada se majori zagledaju u balističke tablice jer kad je barut mnogo vlažan ništa ne pomaže, a isto je izgleda i kod teniskih velikana, važna je temperatura emocija i više zavisi šta dolazi iz srca. Možda nisu daleka ta vremena kada će organizatori, sponzori, kladioničari, anti-doping komesari igračima okačiti EKG holtere i biohemijske procesore, nišaniti ih termografskim kamerama da bi dokučili veliku tajnu igre. Do tada još može da se uživa u lepoti neizvesnosti, u nedelju je u ponudi finalna poslastica u poznatom ritmu Tim -tam, Tim  - tam, belosvetski poslastičari su tako nazvali neki čokoladni keks  koji je u Australiji zbog nečega popularan što i nije čudno ako nemaju vremena da prave Vasinu tortu, a ko im je kriv, ali to Tim - Tam sve sluti da će sutra  Dominik Tim protiv Zvereva izboriti ulazak u finale protiv Đokovića.

Australijan open
tenis
Roger Federer

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije