Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Autoput uništava najstariju ulicu u Mužlji

2021.05.06
18:41
2021.05.06
18:47
Forrás
Pannon RTV
U Mužlji je izbilo veliko nezadovoljstvo zbog autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad čiji plan je nedavno predstavljen.

Prema dokumentima tokom radova biće srušeno nekoliko kuća u najstarijoj ulici u selu, a tokom izgradnje biće im oduzete i bašte. Građani su pokrenuli sakupljanje potpisa protiv realizacije ovog plana.

Stanovnici Ulice Oslobođenja, ili kako kažu „partijci" okupili se prema izlazu ka Lukinom selu kako bi izrazili svoje neslaganje zbog najavljenih promena koje se odnose na njih. Prema rečima meštana, na drugim mestima možda se raduju nadoknadi, ali u 130 godina starom selu voleli bi samo da im ostane ono što su preci i oni sami stvorili.

Pannon RTV/Lukács Attila

„Ukoliko je reč o obilaznici, zbog čega onda ne zaobilazi selo, odnosno grad, jer smo mi deo grada, zbog čega mora ovaj krak da ulazi u selo. Mi mislimo da ima prostora. Evo do Ečke ima tri kilometra, a do Tise 18 kilometara. Moglo je da se reši da pomere  za nekoliko stotina metara" kaže Zoltan Jakša.

Planirani autoput ne samo da ruši deo naselja, već će otežati i saobraćaj prema mužljanskom ataru. Građani su krenuli u prikupljanje potpisa u prostorijama mesne zajednice.

Pannon RTV/Lukács Attila

„Prema stavu Saveta građani Mužlje imaju pravo na protivljenje. Ovo se ni na koji način ne sukobljava sa zakonom, pošto nadležno ministarstvo do 25. maja očekuje mišljenje. Mi ćemo sa punim pravom, štiteći ljudska prava, izreći stav o tome šta nama odgovara" naglašava Ervin Palatinuš, predsednik Saveta mesne zajednice Mužlja.

„Kakav god da je svakome je njegov dom najbolji, najlepši i najudobniji. Nismo mi od države dobili toliku pomoć da bi sada tako lako oduzeli ono što smo veoma teško stvorili" kaže Rozalija Tot.

Prema planovima, uz kinesku podršku, izgradnja autoputa mogla bi da započne već krajem ove godine.

autoput
Mužlja

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.