Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Autori stripova gostovali u VM4K

2023.03.03
12:09
2023.03.03
17:33
Forrás
Panon RTV
Čaba Paćarek i Sabolč Linka, autori stripova gostovali su u sinoć u Vojvođanskom mađarskom obrazovnom, kulturnom i istraživačkom centru u okviru programa „Četvrtkom uveče“.

Mladići stvaraju pod imenom Black Village Comics, a o lepotama i izazovima stvaranja pravog vojvođanskog stripa sa gostima je razgovarala Tamara Kucor, istoričarka umetnosti.

Čaba Paćarek se kao veoma mlad, još 1992. godine počeo interesovati za stripove. Godinama samo kao obožavalac, a 2020. godine, u vreme epidemije virusa korona uzeo je olovku u ruku i počeo da crta. Izmislio je sadržaj i on i crta strip. Prema njegovim rečima to je „cyperpunk“ strip. Sadržaj predstavlja prilično mračan, distopijski budući svet, onako kako bi izgledao nakon zamišljenog trećeg svetskog rata.

„Nekoliko naših karaktera, koje bi uz ogradu i znake navode mogli nazvati dobrim, kreću na misiju. Ali, naravno postoji i druga strana, koju smo u prvom broju predstavili kao lošu, ali sa razvojem događaja pokazalo se da ništa nije crno i belo. Ono što još treba reći o ovome je da nije sadržaj koji se završava sa hepi endom. Nastojali smo da uvrstimo određeni broj preokreta i teškoća.“

Sabolč Linka  digitalno boji Čabine crteže. Od marta 2020. rade pod imenom Black Village Comics i crtaju stripove koji svoju konačnu formu dobijaju na Sabolčevom stolu.

„Crteže završava Sabolč, dakle on ih nacrta običnom olovkom, izvuče tušem, onda to skenira i tu ja nastupam. Dobijam stranice nastale digitalnim skeniranjem i digitalno ih obojim. Nakon toga pripremim štamparski deo i stavim oblačiće sa dijalogom.“

Mladići su stvarajući priču iz 2080-te godine ostvarili svoje ideje iz perioda kada su imali osam i devet godina. U ovom serijalu do sada su objavljene tri sveske: „Savez četvorice“, „Odbijanje“ i „Senke prošlosti“. Uskoro će biti pripremljena i završna epizoda, „Ustajanje“ krajem aprila za drugi Susret vojvođanskih stripova u Feketiću. Prema rečima autora njihove stripove prate pre svega oni sa 30, 40 ili 50 godina, ali često ih kupuju i mladi. Zbog zauzetosti na njihovim radnim mestima, pola godine im je potrebno za objavljivanje jednog broja.

VM4K

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.