Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Avantura prikupljanja smeća

2021.10.16
18:04
2021.10.16
19:37
Forrás
Pannon RTV
Zagađenje reke Tise otpadom je veliki problem očuvanja prirode. Sa ciljem da se taj otpad ukloni, formirana je ekspedicija na reci Tisi pod nazivom "PET kupa".

Ova neprofitna, građanska inicijativa organizuje događaje, akcije prikupljanja otpada, izložbe i stručna savetovanja tokom cele godine. Osnovali su Plastičnu radionicu pod nadimkom Mumut. Plastika uzeta iz reke reciklira se unutar zidova radionice. U sklopu programa, Čanad Ivanfi je veslao od izvora Tise do ušća svojim brodom od PET boca. Sada je svoja iskustva podelio sa svojim pratiocima u Novom Sadu.

Čanad Ivanfi, vodič ekspedicije "PET kupa": „Skupljanje i recikliranje smeća takođe pripadaju profilu PET kupa. Vrlo je važno da smo uradili monitoring, pa je na mađarskoj obali urađen presek stanja na obe obale, koliki je stepen zagađenosti u datom području. Sada želimo proceniti i stanje na toku Tise kroz Srbiju, gde su kritične tačke i u kojim količinama."

smeće
PET ambalaza

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije