Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Bagoljvaru ponovo potrebna obnova

2020.08.15
13:01
2020.08.15
20:14
Forrás
Pannon RTV
Objekat uz samu obalu jezera, obnovljen je pre sedam godina, ipak ponovo je ruiniran. Naša ekipa snimila je kakva je situacija i u samom zdanju.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Izlomljeni prozori, provaljena vrata – ovako izgleda jedno od obeležja Palića, Bagoljvar (Sovina kula). Sedam godina od poslednje obnove, ponovo čeka rekonstrukciju.

Bagoljvar  je 1880. godine podigao Subotičanin Lajoš Vermeš, osnivač Palićkih olimpijskih igara, za smeštaj sportista koji su dolazili na takmičenja. Prema legendi, u zgradi nije bilo stepeništa, već su se takmičari na gornji sprat penjali uz pomoć užeta.

Vremenom, Bagoljvar je bio u sve lošijem stanju, te je 2014. godine objekat detaljno restaurisan. Tada su pokušali da mu spasu fasadu.

Ove, 2020. godine ponovo mu je potrebna obnova. Na objektu je razbijeno nekoliko prozora, vrata su mu izvaljena.

„Trebalo bi malo da ga dovedu u red, da možemo da mu se divimo" kaže Milena Malpašad, Pančevo.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

U objektu i ima šta da se vidi. Gomile smeća i uginuli golubovi. Palić je jedno od glavnih turističkih destinacija Srbije, ali turisti kažu da oronuli objekti ruže predeo uz obalu jezera.

„Upravo o tome smo razgovarali, da su zadaščani prozori. Nadam se, pošto je sve sređeno, da će i obratiti pažnju i na ovu zgradu" kaže Nikica Ribić, Beograd.

Geza Vaš, istoričar Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da za sada ne mogu da nađu funkciju koja će oživeti ovaj objekat. Veliko je pitanje koja je njegova sudbina.

„Svako kaže da je strašno, to je i najblaži izraz, ali obnavlja se ono od čega ima koristi, što donosi profit. Unutrašnji raspored objekta je takav da ga je veoma teško koristiti za bilo kakvu turističku svrhu, jer se inače ne isplati."

Istoričar smatra da dok se ne razvija kupalište, dotle ni Bagoljvar neće biti obnovljen.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Potražili smo i Ištvana Valihoru, predsednika Sportskog udruženja „Olimpija" koji kaže da je zgrada u rukama lokalne samouprave i da je su na konkursu, koji mu je bio nepoznat, izdali je u zakup jednom vinaru: „Lajoš Vermeš je potpuno finansijski propao kada je organizovao ove igre sada već priznate kao međunarodne i olimpijske. Deo je stečajne mase čiji su korisnici rodbina iz Mađarske. Stupio sam u kontakt sa tom rodbinom i i predložio im da ponovo obnovimo „Ahileon", da formirano fondaciju koja bi brinula o „Ahileonu", Bagoljvaru."

Dodaje – živo sećanje na olimpijadu na Paliću može održati samo građanska inicijativa.

Bagoljvar
obnova
ponovo
Palić

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.