Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bajić: zapanjujuća je reakcija hrvatske nacionalne zajednice

2021.03.16
18:34
Forrás
Pannon RTV
Bunjevci smatraju da je zapanjujuća reakcija hrvatske manjine u Srbiji na predlog da bunjevački postane službeni jezik u Subotici, rekao je Mirko Bajić.

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca je na konferenciji za novinare rekao da je nezamislivo da i zvanične institucije Hrvatske podržavaju stav onih koji Bunjevce otvoreno nazivaju Hrvatima. Bajić je istakao da zahtev za službenu upotrebu jezika Bunjevci zasnivaju na istom načelu pozitivne diskriminacije kao što su to dobili i predstavnici hrvatske manjine kojih takođe ima manje od 15 odsto. Prema poslednjem popisu stanovništva u Subotici se 9,57 odsto građana izjasnilo kao Bunjevci, a 9,98 odsto kao Hrvati. Bajić je naglasio da uvođenje bunjevačkog u službenu upotrebu ni na koji način ne ugrožava ni jedno pravo hrvatske manjine, niti na bilo koji način umanjuje njihova prava. 

Mirko Bajić
bunjevci
hrvatski
jezik
Subotica

Najnovije

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.