Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Bajša: Kurs tkanja rogoza

2019-06-08
21:15
2019-06-08
21:23
Forrás
Pannon RTV
Na trodnevnom kursu u organizaciji mreže Kuće tradicije i Društva za negovanje tradicija i rukotvorina “Etno”, 10 učesnika je savladalo tajne tkanja rogoza.

Na dvorištu Zavičajne kuće u Bajši, u prirodnom ambijentu učesnici su savladavali osnove gtkanja rogoza. Između ostalog, od rogoza su pravili torbe, asure i razne ukrasne i upotrebne predmete.

Kristina Vaš iz Subotice se bavi izlivanjem sveća, ali je zainteresovana i za druge stare zanate. Sa rogozom, kao sirovinom se susreće prvi put, a tkanje u okviru je brzo savladala: “Do sada nisam imala nikakvo iskustvo sa rogozom. Vrlo je pozitivan materijal, vrlo mekan, ima dobar miris, lako se oblikuje i mislim da će mi ići od ruke.”

Zanatlija Šandor Šuhanko, član Društva za negovanje tradicija i rukotvorina “Etno” još od malih nogu je upoznat sa finesama tkanja rogoza i sa zadovoljstvom prenosi svoje znanje mladim ljudima: “Za vreme kupanja smo morali da sečemo rogoz, trsku, štapove, jer smo tkali mreže, pecali smo, lovili ribe i usput smo morali da učimo ovaj zanat. Moj deda i otac su se ovim bavili preko zime, prodavali su, bilo je jako traženo onda a i sada.”

Prošle godine su se zainteresovani zahvaljujući mreži Kuće tradicije upoznavali sa osnovama tkanja rogoza. Kako je postojala potreba za nastavkom, ove godine smo organizovali kurs tkanja rogoza, kaže Karolina Nadi, saradnica mreže Kuće tradicije Vojvodine. “Može biti korisno svima koji vole prirodne materijale. Veoma je važno da se vratimo svojim korenima, tradiciji i pravimo upotrebne predmete od prirodnih materijala.”

Trodnevni kurs je besplatan za sve učesnike. Stečeno znanje u pletenju rogoza zainteresovani mogu nadograditi na zanatskom kampu koji se održava između 01-06.jula 2019.

Kamp organizuje Društvo za negovanje tradicija i rukotvorina “Etno”.

tkanje
rogoz

Slične vesti

Najnovije

19:16, Frissítve: 21:05

Davanje krvi spašava živote

Svaki put može spasiti živote. To važi za mnoge stvari, a posebno za davanje krvi. Senćani ovo dobro znaju, zato se jutros velik broj građana prijavilo za dobrovoljno davanje krvi.

Najčitanije