Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Balint Pastor: „Expo" u Bačkoj Topoli važan za izgradnju zajednice

2019-09-06
20:04
2019-09-06
20:11
Forrás
Pannon RTV
Otvoren je poljoprivredni i privredni sajam „Expo 2012" u Bačkoj Topoli. I ove godine predstavilo se preko 200 izlagača.

Iz Vojvodine, Mađarske i Erdelja došli su izlagači sa svojom kućnom radinošću, domaćim proizvodima, ali i velikim preduzećima. Tokom tri dana posetiocima se nudi raznovrstan program na pijačnom prostoru. Biće organizovana i stručna savetovanja, predstavljanja proizvoda, degustacije, ocenjivanje rakija, tombola, radionice za decu, a u nedelju posetioci će moći da se zabave na festivalu piva.

Sajam „Expo" u Bačkoj Topoli tokom tri dana posetioce očekuje sa zanimljivim programima. Između ostalog, moći će da degustiraju rukom rađene, domaće proizvode i proizvode iz organskog uzgoja.

Na štandu koji okuplja pet proizvođača organske proizvodnje svoj paradajz izložio je Dušan Mrđa iz Stare Moravice koji je prvi put došao na sajam. Nada se da će što širem krugu ljudi predstaviti svoju proizvodnju. „Ipak je u pitanju organska proizvodnja, to je osnovno, u tome vidimo budućnost, to je ono što volimo, i nadamo se da u tome ima budućnosti, jer nudi i proizvod i zdravlje."

„Expo" u Bačkoj Topoli organizuje se 16-ti put. Iren Šlingar, organizator iz Bačke Topole kaže: „Ove godine na naš poziv prijavilo se više od 200 izlagača, tako da su tu i velike poljoprivredne mašine kao i žene koje spremaju pekmeze. Nije zanemarljiv ni međunarodni značaj, jer možemo da se pohvalimo izlagačima iz Mađarske i Erdelja, što je veoma značajno."

Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačka Topola na otvaranju je naglasio da su ove godine u industrijskom parku počele sa radom dva pogona, važna za agrar. Lokalna samouprava u ovoj godini je namenila 14 miliona dinara za podršku malim proizvođačima kroz razne konkurse. Uz pomoć „Expo" sajma nastoje da podstaknu privredu – rekao je predsednik opštine. „Potrebni su takvi uslovi, i želimo da ih ostvarimo, da mladi imaju razloga da ostanu kod kuće, okušaju se u privredi, razvoju, sopstvenom napretku, dok je zadatak lokalne samouprave da uslove u vidu infrastrukture, propisa tako postavi da to bude prohodan put, i ne da otežavamo privrednicima, nego da im pomognemo."

Tamaš Jakab, glavni sekretar Saveza mađarskih poljoprivrednih društava i udruženja naglasio je važnost prekogranične saradnje, jer prema njegovim rečima Karpatski basen je iz ugla agrara jedan zajednički privredni prostor. „Možemo da govorimo o klimatskim promenama, o potrebi smene generacija, navodnjavanju, investicijama, preciznom gazdovanju, o neophodnosti razvoja digitalne tehnologije, i ukoliko zajednički u Karpatskom basenu nađemo odgovore na ova pitanja, mnogo snažnije ćemo moći da se nosimo sa agrarnim problemima."

„Expo" u Bačkoj Topoli važan je iz ugla poljoprivrede i trgovine, ali je isto tako i prijateljska, porodična manifestacija, koja nije važna za izgradnju samo lokalne zajednice, već i vojvođanske –istakao je Balint Pastor, šef poslaničkog klupa SVM-PDD. „Stručni programi su za političare podsticajni jer se formulišu ideje koje kasnije mogu biti ostvarene, na primer to je bio slučaj sa propisima za male proizvođače koje je državni sekretar za poljoprivredu iz Saveza vojvođanskih Mađara uspešno sproveo u proteklom periodu o prometu namirnicama životinjskog porekla i uskoro će uslediti i slična odluka za namirnice biljnog porekla."

Na manifestaciji će biti organizovani stručni skupovi, predstavljanje proizvoda, degustacije, ocenjivanje rakija, tombola, dečije radionice, a u nedelju će posetioce zabaviti i festival piva.

Bačka Topola
sajam

Slične vesti

Najnovije

20:19

Fudbalsko ludilo u Mužlji

U Fudbalskom klubu "Lehel" u ovom banatskom selu, treninzi sa najmlađima počeli su pre pola godine, a broj dece koja igraju fudbal se već popeo na sto. Među njima je i dosta devojčica.

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.