Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Balint Pastor: Sačuvali smo celokupnu nadležnost nacionalnih saveta

2018.06.15
17:39
2018.06.15
17:52
Forrás
Pannon RTV
Vlada Srbije prihvatila je devet amandmana SVM-a datih na četiri predloga zakona značajnih iz ugla pravne regulative položaja manjina, izjavio je Balint Pastor za Panon RTV.

Republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara dodao je da se prihvaćeni amandmani odnose na zakone o nacionalnim savetima, o matičnim knjigama, državnoj upravi,  odnosno tiču se zakona o nacionalnim manjinama.
"Najbitniji među njima je onaj koji se odnosi na to da nacionalni saveti i dalje mogu da imaju po jednog predstavnika u upravnim odborima u ustanovama koje su od izuzetnog značaja za nacionalnu manjinu. To je važno jer smo na taj način uspeli da sačuvamo celokupnu nadleżnost nacionalnih saveta. U odnosu na zakon o matičnim knjigama prihvaćeno je da ukoliko rukovodilac matičnim knjigama nije voljan da unese podatak o nacionalnoj pripadnosti biće każnjen sa 50 hiljada dinara. Zakon o drżavnoj upravi sadrži značajne izmene koje se odnose na proporcionalno zapošljavanje.”

Balint Pastor
nacionalni saveti
Savez vojvođanskih Mađara

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.