Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Balint Pastor: U vreme Karolja Biroa Subotica je postala središte secesije

2020-05-28
19:57
2020-05-28
20:03
Forrás
Pannon RTV
Dugo vremena građani Subotice su želeli da Karolj Biro dobije spomenik – izjavio je dr Balint Pastor povodom odluke koju je danas donela Skupština grada.

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara je rekao: Karolju Birou možemo da zahvalimo što je na početku 20. veka Subotica dobila jedinstveni izgled. Pre mnogo vremena, pre blizu sto godina upražnjavao je funkciju gradonačelnika. Izgradnjom Gradske kuće jedinstvene spoljašnjosti u njegovo vreme Subotica je postala središte secesije – izjavio je dr Balint Pastor za Panon televiziju.

„Za nas sada u 2020. godini ova stara Subotica, tada je, kada je izgrađena Gradska kuća, ili Sinagoga u stilu mađarske secesije  ili na primer Rajhlova palata, onda je to smatrano strahovitom novinom i za to vreme neverovatno modernim. To su prve godine dvadesetog veka, prva, druga decenija. Možemo biti ponosni na njega. Subotičani već dugo žele da on dobije spomenik. Skupština grada je danas, na predlog Saveza vojvođanskih Mađara donela jednoglasnu odluku da se ovde pored Gradske kuće Karolju Birou podigne spomenik u punoj veličini i kao dostojan spomen na gradonačelnika Karolja Biroa."

Izbori 2020
Subotica
Balint Pastor
Karolj Biro
gradonačelnik
spomen

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.