Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Banatski baštovani probrodili probleme izazvane koronom

2020.08.26
13:43
2020.08.26
19:19
Forrás
Pannon RTV
Uprkos tome što su na neodređeno vreme zatvorene pijace, uspeli su da prodaju svoju robu, čak je povremeno tražnja i bila veća od ponude. Sada se spremaju za prodaju jesenjeg roda.

Preduzeće „Carska bašta" sa svojih 90 radnika preuzima proizvodnju od 160 banatskih baštovana. Pridržavajući se epidemioloških mera, nisu prestajali sa radom. Ovih dana upravo pripremaju jedan veći kontigent paprika za izvoz.

Đula Madaras, rukovodilac proizvodnje u preduzeću „Carska bašta" kaže: „Pod nadzorom „Carske bašte" na sedam različitih mesta proizvodimo hibridnu papriku, u Subotici, Neuzini, Lazarevu, Mužlji, u ataru Zrenjanina i Mihajlovu."

Pannon RTV/Lukács Attila

Za izvoz ovih poljoprivrednih proizvoda potrebno je da ispune međunarodne propise – objašnjava rukovodilac proizvodnje: „U ovom trenutku traje isporuka prvog kamiona u Rumuniji. U petak kreće za Mađarsku. Tako da su se ovi ciljevi ispunili. Vremenske prilike su nam bile dobre, na čitavom prostoru Vojvodine nije bilo nevremena. Tako da je paprika dobrog kvaliteta i u dobroj je kondiciji."

Pannon RTV/Lukács Attila

Osim paprike, na evropsko tržište krenuo je i deo roda banatske šargarepe. Erne Čisar već drugu godinu proizvodi veću količinu šargarepe. Svoj rod isporučuje „Carskoj bašti":„Kako isporučimo, nemamo više briga. Nema pranja, prodaja više nije moja briga. Ovo je otprilike to što smo mi želeli kada smo osnivali sve ovo. Da predamo „Carskoj bašti", dakle da mi budemo proizvođači, a ne i perači, komercijalisti i nabavljači i sve ostalo – nego samo da se usredsredimo na proizvodnju."

Pannon RTV/Lukács Attila

„Carska bašta" proizvođačima nabavlja rasad, setveni materijal i pomaže ih i stručnim savetima. Realizacija poljoprivredne proizvodnje je takođe njihov važan zadatak. Pod rukovodstvom ovog preduzeća banatski baštovani uzgajaju povrće na 250 hektara.

Banat
paprika
privreda
Carska Bašta

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.