Ugrás a tartalomra

Banjska i dalje pod blokadom

2023.09.27
12:39
2023.09.27
16:06
Forrás
Pannon RTV
Selo Banjska na severu Kosova i Metohije već je četvrti dan pod blokadom. U incidentu koji se tokom vikenda desio kod tog sela poginulo je nekoliko Srba i jedan kosovski policajac, a od strane prištinskih vlasti privedeno je nekoliko lokalnih Srba.

U toj oblasti su prisutne i trupe KFOR-a, koje prate situaciju i spremne su da reaguju ako bude potrebno.

Selo Banjska je i dalje u blokadi, nakon što je grupa Srba u nedelju ujutru pokušala da blokira jedan put u tom mestu. Između Srba i kosovske policije izbio je oružani sukob u kome je život izgubilo nekoliko osoba. Kosovske vlasti su završile pretragu u samom naselju, ali je ulazak u selo i dalje dozvoljen samo meštanima. Uhapšeno je osam Srba koji su možda imaju neke veze sa pucnjavom. Trojici od njih određen je pritvor. Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je povodom tog incidenta da su mnogi doneli ishitrene zaključke.

„Kurtijev režim je proglasio čitav sever zonom antiterorističke akcije, što im omogućava da mimo svih pravila i procedura rade ono što rade. Nije samo pitanje progon, pucanje, upucavanje, bukvalno ustreljavanje Srba, nego i upadanje po kućama, maltretiranje, masovna hapšenja i nastavak svega onoga što se već mesecima sprovodi nad Srbima.”

Ministar odbrane Srbije je takođe rekao i to da se od KFOR-a očekuje drugačija reakcija. Prema njegovim rečima, oni su ostali po strani i na taj način su dozvolili lov na Srbe. KFOR je, sa druge strane, naveo da su njihove jedinice prisutne u tom području, da prate situaciju i da su spremne da reaguju ako bude potrebno. U naseljima u severnom delu Kosova: u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici građani pale sveće i na taj način odaju počast stradalima. U sredinama na Kosovu i Metohiji gde žive Srbi proglašena je trodnevna žalost.

Banjska

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.