Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Beogradska organizacija SVM-a obeležila osam godina od osnivanja

2019-12-14
17:53
2019-12-14
18:04
Forrás
Pannon RTV
Naš strateški cilj je otvaranje jednog obdaništa na mađarskom jeziku u glavnom gradu Srbije – izjavio je Nebojša Marjanović, predsednik beogradskog odbora SVM-a.

Beogradska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara u petak uveče proslavila je osmu godinu od osnivanja. Kancelarije koje zakupljuje organizacija bile su potpuno ispunjene, ali ne samo zbog proslave, već je za događaje koji se ovde organizuju sve veće interesovanje – čulo se na obeležavanju godišnjice.

Od osnivanja ovo je treća kancelarija koju zakupljuju, jer zbog stalnog rasta članstva bile  su im potrebne nove, veće prostorije. Zajedno sa rastom organizacije i njihovi planovi postaju sve ambiciozniji. „U skorom periodu želimo da se dobro pripremimo za republičke izbore. Ovde ćemo naravno da damo maksimalnu podršku i borićemo se za svaki glas. Naš strateški cilj je otvaranje jednog obdaništa na mađarskom jeziku u Beogradu" kaže Nebojša Marjanović, predsednik beogradske organizacije SVM.

Beogradski odbor je prvi i jedini odbor Saveza vojvođanskih Mađara koji deluje izvan Vojvodine, i koji je pokrenut sa 11 članova, a danas broji oko 450 članova. Jedan od najvažnijih zadatak odbora je jačanje srpsko-mađarske saradnje.

„Beogradska organizacija SVM-a je u proteklih osam godina ne samo ostvarila nade koje su položene u nju, već ih je prevazišla. U trenutku pokretanja trebalo je to biti mesto susretanja beogradskih Mađara,  osim toga – naravno i tu funkciju i dalje obavlja, - to je postao jedan od najaktivnih opštinskih i gradskih odbora koji je u proteklih osam godina učinio veoma mnogo za srpsko-mađarsko prijateljstvo i definisanje zajedničkih tačaka između dva naroda" rekao je Balint Pastor, šef poslaničkog kluba SVM-a u republičkom parlamentu.

Na svečanosti se čulo da će ubrzo po završetku prolećnih izbora, započeti pripreme za obdanište na mađarskom jeziku. Pre toga održavaju radionice za decu, a u pojedinim gradskim obdaništima nastoje da pokrenu grupe na mađarskom jeziku. Za male školarce organizovaće dnevni boravak, u kojem će deca razgovarati na mađarskom jeziku, raditi domaće zadatke i negovati mađarsku kulturu.

SVM
Beograd
Nebojša Marjanović

Slične vesti

Najnovije

12:42, Frissítve: 18:52

Pritisak vode podelio stanare

Stanari na gornjim nivoima u višespratnicama u Bečeju godinama se žale na slab pritisak vode. Rešenje je uređaju za povećanje pritiska, ali stanari donjih spratova za to nisu zainteresovani.

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.